Foto: Advocaten Peppie en Athena Sulvaran (links en midden) en oud-minister Rutsel Martha

WILLEMSTAD – Oud-minister George Jamaloodin moet volgens het Openbaar Ministerie (OM) 30 jaar de gevangenis in voor onder meer betrokkenheid bij de moord op politicus Helmin Wiels. Die eis sprak het OM dinsdag uit in de rechtbank van Willemstad.

De anderhalf jaar dat Jamaloodin onder huisarrest vastzat in Venezuela, mag daar niet vanaf getrokken worden, vindt officier van Justitie Gert Rip. Volgens Rip meldt de Criminele Inlichtingen Dienst dat Jamaloodin tijdens zijn huisarrest agenten van Interpol betaalde om drank en prostituees naar zijn cel te brengen.

De oud-minister zou zelfs de agenten zover hebben gekregen om hem naar winkels en bars te brengen. “Het was één groot feest zolang Jamaloodin maar betaalde”, aldus Rip. Op de vraag of dit correct was, blijft Jamaloodin even stil en zegt dan: ‘nee.’ Hij voegt daaraan toe dat hij ‘soms weekendverlof had’.

Opdrachtgever moord Wiels
Jamaloodin was minister van Financiën in het kabinet van Gerrit Schotte, de oud-premier die vastzit voor onder meer witwassen. Jamaloodin staat terecht voor de betrokkenheid bij de moord op Wiels op 5 mei 2013. De oud-minister zou de opdracht hebben gegeven voor de moord en de al veroordeelde ‘moordmakelaar’ Burney ‘Nini’ Fonseca geld hebben gegeven om huurmoordenaar Elvis ‘Monster’ Kuwas te betalen.

De zoon en dochter van Wiels hebben een schadeclaim ingediend voor immateriële schade en materiële schade. Zij willen een vergoeding voor de vliegtickets die zij hebben geboekt om bij de begrafenis van hun vader te zijn en 45.000 gulden schadevergoeding voor het leed dat zij voelen na de moord. De rechter las een brief van beide kinderen voor. “Ons leven is verwoest na 5 mei 2013. De pijn en het gemis gaan nooit meer weg. Vragen over het waarom blijven onbeantwoord omdat de zaak nog steeds niet opgelost is.”

Er spelen ook twee fraudezaken. Jamaloodin heeft gisteren in één van deze zaken bekend dat hij subsidie van 450.000 gulden heeft verduisterd. Hij ontkent in de tweede fraudezaak. Het OM verdenkt hem ervan de fiscale inkeerregeling in 2011 als minister van Financiën te hebben versneld om zijn halfbroer en loterijbaas Robbie dos Santos te helpen, die toen al op de radar van het OM stond.

‘Een juridische Irma’
De advocaat van Jamaloodin, Peppie Sulvaran, wil het OM niet-ontvankelijk laten verklaren. Volgens de advocaat heeft het OM de zaak tegen Jamaloodin gebouwd op het dealtjes sluiten met getuigen, informatie lekken naar de pers en een incompleet strafdossier waaruit bewijs is vernietigd. “Deze zaak is een juridische Irma”, zegt hij, verwijzend naar de verwoestende orkaan Irma van september 2017, die grote schade aanrichtte op de Bovenwindse eilanden.

De zaak wordt op woensdag hervat.

Lees het live-tweet verslag van de eerste twee zittingsdagen op onze twitterpagina.

Gedenksteen op de plek waar Helmin Wiels is doodgeschoten. Foto: Leoni Schenk

Meer weten over deze zaak?

Lees hier wat er de afgelopen zes jaar is gebeurd in vogelvlucht: Curaçao houdt adem in: is proces tegen oud-minister Jamaloodin ontknoping van de moord op Wiels?