Foto: Leoni Leidel-Schenk

MARIE PAMPOEN – Ongeloof, verdriet, woede en angst. Dat leeft onder de mensen die zich vandaag, 5 mei, verzameld hebben bij Marie Pampoen. Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels is doodgeschoten en ligt in het zicht van iedereen onder een blauw zeil.

Een ooggetuige, die liever niet bij naam genoemd wil worden, hoorde een paar schoten en dacht in eerste instantie aan vuurwerk. “Maar toen ik een auto met piepende banden hoorde wegrijden, wist ik dat het foute boel was. Ik ben snel weggedoken, want ik dacht dat ze misschien de ooggetuigen ook wilden afmaken.”

Dick Drayer sprak met premier Daniel Hodge over de moord op Helmin Wiels

De ooggetuige is duidelijk aangeslagen en bang voor represailles en wil daarom niet genoemd worden. “Ik heb daarna de telefoon gepakt, maar ik kon 911 niet bereiken. Op de automatische piloot heb ik mijn EHBO-kit gepakt, terwijl ik geen EHBO kan, en ik ben naar het lichaam van Wiels toegelopen. Maar het was al te laat.”

‘Nog nooit zoiets gezien’
“Mensen om hem heen riepen; ‘raak hem niet aan!'”, vertelt ze verder. “Wiels lag op zijn buik met vier kogels in zijn rug. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Hij lag doodstil, met zijn armen boven zijn hoofd. Alsof hij lag te slapen.”

Helmin Wiels ligt dood bij Marie Pampoen Foto: Leoni-Leidel-schenk

Helmin Wiels ligt dood onder een blauw zeil op het strand in de volkswijk Marie Pampoen. Foto: Leoni-Leidel-schenk

De dame heeft een glimp opgevangen van de daders. “Ik zag een tweedeurs auto wegrijden met twee inzittenden erin, maar het ging verschrikkelijk snel.” Andere ooggetuigen melden dat het om een goudkleurige KIA gaat. Weer andere zeggen zeker te weten dat het om een Colombiaanse schutter gaat. Wiels is geliquideerd,  dat weten de omstanders zeker. De reden volgens hen? Wiels was van plan om het wel en wee van overheids-nv UTS bloot te leggen.

‘Wiels kom terug!’
Een grote schare mensen verzamelde zich vanmiddag bij Marie Pampoen. De politie zette als gevolg het gebied nog strenger af. Vroege vogels staan op het strand van Marie Pampoen, een paar meter van het afgedekte lichaam van Wiels. Sommigen zijn intens verdrietig. Een man huilt en vraagt: waarom God, waarom? Een andere krijst hysterisch: Wiels! Wiels! Kom terug!”

Schok
Ondanks de linten waarmee de plaats delict hermetisch was afgesloten, bleven mensen toestromen om met eigen ogen te kunnen zien wat er gebeurd was in Marie Pampoen. “Ik ben een shock”, vertelt een dame. “Ik had dit niet verwacht, ik dacht dat het een grapje was. Een hele flauwe grap wel, maar ik kan het niet geloven. Daarom wilde ik hierheen: zodat het tot me doordringt.”

Een andere man rijdt nietsvermoedend de straat in als hij hoort waarom de wijk volstaat met politie en toeschouwers. Met tranen in zijn ogen, loopt hij terug naar zijn auto. “Dit is echt verschrikkelijk. Ik ben geen grote fan van Wiels, maar dit kan niet. Zoiets mag niet gebeuren met niemand.”

Mensenmassa verzamelt zich bij Marie Pampoen Foto: Leoni Leidel-Schenk

Mensenmassa verzamelt zich bij Marie Pampoen Foto: Leoni Leidel-Schenk

Protesteren
Hoewel de meeste toeschouwers rustig zijn, loopt de spanning bij sommigen wel op. “We moeten dit niet pikken”, roept een man terwijl hij zijn vuisten balt. “We moeten als volk met z’n allen opstaan en in opstand komen. Dit kan zo niet langer. Er wordt misbruik gemaakt van ons en onze goede mensen. Wiels kwam op voor ons en dit is zijn straf hiervoor. We moeten protesteren!”

Ook voor de rest van het eiland kwam de dood van Wiels als een shock en ontstond er veel ongeloof. “Het is onwerkelijk dat zoiets gebeurt”, vertelt een dame bij een snèk in Salina. “Ik ben ook bang voor de gevolgen: mensen zijn boos en verdrietig en kunnen gekke dingen gaan doen. Ik hoop dat de vrede bewaard wordt en we dit met de hele samenleving kunnen afsluiten.”