Aubert Wiels was tevreden met de opgelegde straf | Foto: Jean Mentens

Aubert Wiels was tevreden met de opgelegde straf van ‘Monster’ – foto: Jean Mentens

WILLEMSTAD – Elvis ‘Monster’ Kuwas heeft een levenslange gevangenisstraf gekregen voor drie moorden, waaronder de moord op politicus Helmin Wiels. Medeverdachten Dangelo Damascus en Carlos Pieter zijn vrijgesproken van betrokkenheid bij de moord op Wiels, maar worden veroordeeld voor de medeplichtigheid aan twee roofovervallen en Damascus bovendien voor wapenbezit.

 
Broer Aubert Wiels reageerde blij met de levenslange straf die aan de schutter Kuwas is opgelegd. Rechter Constantijn van Dam van Isselt: “Het Gerecht beschouwt de verdachte als meedogenloos, gewetenloos en zonder meer in staat om opnieuw een moord te plegen. De maatschappij moet daarom tegen de verdachte worden beschermd door hem levenslang op te leggen.” Kuwas zelf was niet bij de zitting aanwezig, maar volgde de uitspraak via een videoverbinding in Nederland.

Dick Drayer sprak met Aubert Wiels na de uitspraak

Marvelyne Wiels reageert vanaf haar vakantieadres op de uitspraak (bijdrage: Anneke Polak)

De belastende verklaring die Monster tegen Damascus en Pieter had afgelegd, achtte de rechter niet voldoende bewezen door het Openbaar Ministerie. Beide verdachten zouden kleding en valse kentekenplaten hebben verschaft, maar dit is volgens de rechter niet aannemelijk gemaakt. Pieter keek na de zitting blij achterom naar zijn vriendin op de tribune. Hij is alleen veroordeeld voor medeplichtigheid bij een overval, met aftrek van voorarrest. Het OM had vijf jaar tegen Pieter geëist, maar kreeg van de rechter achttien maanden celstraf met aftrek van voorarrest.

 
Acht jaar celstraf
Damascus werd door het Openbaar Ministerie ook beschuldigd van de moord op Raul Martinez, alias Bolle, die de wagen zou hebben bestuurd waarmee de moord zou zijn gepleegd. De rechter gaf aan dat deze moord op geen enkele manier bewezen is, en sprak Damascus ook hier van vrij. Wel heeft hij acht jaar celstraf gekregen voor twee gewapende overvallen en voor het bezit van wapens en munitie. Het OM had twintig jaar tegen hem geëist.

 
Door Anneke Polak