Foto: Leoni Schenk

WILLEMSTAD – Oud-minister George Jamaloodin heeft vrijdagmiddag 28 jaar celstraf gekregen voor het geven van de opdracht en het betalen van de politieke moord op Helmin Wiels in 2013. Ondanks dat de rechter meerdere getuigenverklaringen als niet bruikbaar achtte, is het volgens de rechter wel bewezen dat Jamaloodin de moord heeft uitgelokt. Het Openbaar Ministerie had 30 jaar cel geëist.

De zussen van de oud-minister reageerden vanaf de tribune geëmotioneerd op het vonnis: ‘Corrupt! Allemaal leugens! Er is geen bewijs!’ klonk het. Jamaloodin verliet zichtbaar geëmotioneerd de zaal. Aan de andere kant zat de familie van Wiels, zij bleven stil. Ook voor hen is de zaak niet afgedaan. “Dit was niet iets van een persoon. Dit waren meerdere personen. Zij lopen nog vrij rond”, zegt Aubert Wiels, de broer van Helmin.

Tekst gaat verder onder de video:

Door Kim Hendriksen

Archieffoto Helmin Wiels. Foto: Jamila Baaziz

Populaire politicus
De moord op de populaire politicus Helmin Wiels op 5 mei 2013 bracht een grote schok teweeg op Curaçao. Het was de eerste politieke moord op het eiland. Wiels was de oprichter en leider van de partij Pueblo Soberano (Soeverein Volk) en pleitte voor een onafhankelijk Curaçao. Ook wilde hij de corruptie op het eiland aanpakken.

Zo verdacht Wiels de machtige loterijbaas Robbie dos Santos – de halfbroer van Jamaloodin – van illegale gokpraktijken en had vlak voor zijn dood beloofd een dossier openbaar te maken hierover. Dos Santos is nog aangemerkt als verdachte, aldus het OM.

Subsidiegelden verduisterd
Ook is Jamaloodin veroordeeld in de fraudezaak Germanium, voor het verduisteren van subsidiegelden voor een sportveld. De oud-minister heeft tijdens de inhoudelijke behandeling in juni in deze zaak bekend. Zijn bekentenis leverde geen strafvermindering op, omdat de rechter vindt dat Jamaloodin verder geen duidelijke antwoorden gaf over waarom hij het geld heeft verduisterd.

Oud-minister van Financien George Jamaloodin – foto: Anneke Polak

Gunstige regeling voor halfbroer niet bewezen
In de andere fraudezaak waar Jamaloodin voor terecht stond, de zaak Passaat, is hij vrijgesproken vanwege onvoldoende bewijs. Deze zaak ging over het antedateren (vroegere datum opschrijven dan de werkelijke datum) van de fiscale inkeerregeling in 2011 toen Jamaloodin minister was. Zo zouden ontdekte miljoenen aan ondergedoken belastingen gunstig afgerekend kunnen worden. Dit was volgens het OM in het voordeel van Jamaloodin’s halfbroer Robbie dos Santos.

Gedenksteen op de plek waar Helmin Wiels is doodgeschoten. Foto: Leoni Schenk

Meer weten over deze zaak?

Lees hier wat er de afgelopen zes jaar is gebeurd in vogelvlucht: Curaçao houdt adem in: is proces tegen oud-minister Jamaloodin ontknoping van de moord op Wiels?