Foto: Leoni Leidel-Schenk

WILLEMSTAD – Zondagmiddag 5 mei 2013 is een moment dat geen Curaçaoënaar zal vergeten. Helmin Wiels, politicus van het volk, ligt dood op het strand in Marie Pompoen. Hij is vermoord. Het is de eerste politieke moord op Curaçao. De huurmoordenaar wordt snel gepakt en veroordeeld, maar zes jaar later is er nog geen antwoord op wie de opdrachtgevers zijn.

Maandag, dinsdag en woensdag staat oud-minister George Jamaloodin terecht in de rechtbank in Willemstad. Volgens het Openbaar Ministerie is hij de man met alle antwoorden. Wat is er gebeurd in de zes jaar voordat Jamaloodin – die minister was voor de partij van oud-premier Gerrit Schotte – voor de rechter staat?

Het lichaam van Helmin Wiels is afgedekt met een blauw zeil op het strand van Marie Pampoen. Foto: Leoni-Leidel-Schenk

5 mei 2013: Curaçao is in shock

Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels is doodgeschoten en ligt op het strand van Marie Pompoen. Het duurt niet lang totdat een enorme menigte zich verzameld. “Toen ik een auto met piepende banden hoorde wegrijden, wist ik dat het foute boel was. Wiels lag doodstil, met zijn armen boven zijn hoofd. Alsof hij lag te slapen”, vertelt een ooggetuige aan Caribisch Netwerk.

Elvis ‘Monster’ Kuwas op de voorpagina van de lokale krant Vigilante.

September 2013: huurmoordenaar met de bijnaam ‘Monster’ gepakt

Alles staat de afgelopen maanden in het teken van de klopjacht op de moordenaar(s). Al snel heeft het OM Elvis ‘Monster’ Kuwas op het oog, maar kan hem pas in september van 2013 aanhouden. Dan zitten er al twee vermeende handlangers van Kuwas vast: Dangelo Damascus, Carlos Pieter. Ook Burney Nini Fonseca zit al vast, die wordt gezien als de ‘moordmakelaar’ van de opdrachtgevers.

Twee andere vermeende handlangers hebben het al met de dood moeten bekopen: Raul ‘Bolle’ Martinez zou als chauffeur hebben opgetreden maar werd doodgevonden aan de noordkust. En Luigi ‘Pretu’ Florentina, die zich op 6 september heeft verhangen in zijn cel, werd gezien als de vermeende moordenaar van Bolle.

Oud-minister van Financiën George Jamaloodin. Foto: Anneke Polak

Juli 2014: Jamaloodin wordt gearresteerd en komt weer vrij

George Jamaloodin, oud-minister van Financiën in de regering Schotte, wordt op 24 juli vroeg in de ochtend opgepakt op verdenking van betrokkenheid in de zaak Maximus, het onderzoek naar de opdrachtgevers. Jamaloodin blijkt namelijk vanaf januari tot en met 4 mei 18:54 uur 2013 regelmatig sms-contact te hebben met de vermeende ‘moordmakelaar’ Fonseca.

Nini Fonseca smst naar Jamaloodin: ‘Broer, ik heb mijn uniform, waar kan ik je zien zodat ik kan gaan werken?’ waarop Jamaloodin op 4 mei antwoordt: ‘wanneer kun je langskomen zodat ik het jou kan zeggen?’ Ze spreken bij Jamaloodin thuis af. Het laatste sms-contact stopt abrupt vlak voor de moord op Wiels.

Het Gerecht is tijdens het proces streng beveiligd. Foto: John Samson

Augustus 2014: proces en veroordeling van huurmoordenaar ‘Monster’

Onder zware beveiliging start vijftien maanden na de dood van politicus Helmin Wiels in augustus 2014 het proces tegen de verdachten van de moord (zaak Magnus). Het onderzoek naar de opdrachtgevers (zaak Maximus) loopt dan nog en dat proces laat voorlopig nog op zich wachten. Huurmoordenaar Elvis ‘Monster’ Kuwas krijgt een levenslange gevangenisstraf voor drie moorden, waaronder de moord op politicus Helmin Wiels. Medeverdachten Dangelo Damascus en Carlos Pieter zijn vrijgesproken van betrokkenheid bij de moord op Wiels.

De vermeende bemiddelaar tussen de opdrachtgevers en de uitvoerders van de moord op Helmin Wiels, Burney ‘Nini’ Fonseca komt die maand vrij. Hij mag zijn zaak in vrijheid afwachten. “Dit is voor de familie totale deceptie”, reageert de familie van Wiels.

Nini Fonseca (midden). Foto: Dick Drayer

April 2017: proces en veroordeling ‘moordmakelaar’ Nini Fonseca

In 2017 staat moordmakelaar Nini Fonseca dan eindelijk terecht. Hij wordt tot 25 jaar cel veroordeeld in de zaak Maximus, nadat huurmoordenaar Elvis Kuwas belastende verklaringen tegen Fonseca afgelegde. Fonseca zou volgens de verklaringen van Kuwas en andere getuigen aan het hoofd van de New York Yankees staan, een criminele bende die naast de bende No Limit Soldiers in de beruchte wijk Koraal Specht actief is. Fonseca blijft ontkennen. In 2018 wordt zijn straf in hoger beroep 26 jaar.

2017: Jamaloodin vlucht naar Venezuela

Na de zaak van Nini Fonseca, is er voor het OM genoeg belastend bewijs om George Jamaloodin op te pakken. Maar de oud-minister vlucht snel naar Venezuela, waar hij in Caracas wordt vastgehouden onder huisarrest. Curaçao vraagt om uitlevering, maar omdat er geen uitleveringsverdrag is tussen het Koninkrijk der Nederlanden en Venezuela, laat de uitlevering lang op zich wachten.

Aubert Wiels. Foto: Jean Mentens

Mei 2018: Familie Wiels vertrouwt niet meer in het OM

In 2018, vijf jaar na de moord op Wiels, zijn de opdrachtgevers nog niet opgepakt. De twee broers van Wiels, Werner en Aubert, geloven ondertussen niet meer in gerechtigheid. “De kleine daders zitten vast en de ‘groten’, die opdracht hebben gegeven voor de moord, zitten veilig thuis”, aldus Aubert. Werner gelooft niet meer in een oplossing van de moord, “alleen een wonder kan dat nog.”

Lees ook interviews met broers Werner Wiels, Aubert Wiels en zus Marvelyne Wiels

Jamaloodin wordt overgedragen aan het arrestatieteam op Curaçao. Foto: Jason Lau-a-kien

September 2018: Uitlevering Jamaloodin

Jamaloodin is eindelijk uitgeleverd aan Curaçao. Het uitleveringsverzoek dateert van maart vorig jaar. Het Hooggerechtshof in Venezuela gaat akkoord met het uitleveringsverzoek. Hiermee komt een einde aan het anderhalf jaar durende huisarrest van Jamaloodin in Caracas.

Naast betrokkenheid bij de moord op Wiels, staat Jamaloodin ook terecht in de zaak Germanium op verdenking van het verduisteren van subsidiegelden toen hij minister van Financiën was en in de zaak Passaat, dat gaat over valsheid in geschrifte tijdens zijn ministerschap ten behoeve van halfbroer en loterijbaas Robbie dos Santos.

Ook komende week zal de rechtbank in Willemstad streng beveiligd zijn. Foto: Leoni Leidel-Schenk

Juni 2019: Inhoudelijke behandeling Maximus-zaak

Sinds zijn uitlevering zit Jamaloodin vast op Bonaire, omdat hij niet veilig zou zijn in de gevangenis van Curaçao. Voor de regiezittingen kwam de oud-minister niet over. Voor de inhoudelijke behandeling van zijn zaak naar alle waarschijnlijkheid wel, aangezien de zware bewaking die is aangekondigd.

De vraag is of na komende week meer duidelijkheid is over de opdrachtgevers en of Jamaloodin degene is die hier duidelijkheid over zal verschaffen.