Marvelyne Wiels bij de omdoping van de EEG-weg naar Helmin Magno Wiels Boulevard - foto: Anneke Polak

Marvelyne Wiels bij de omdoping van de EEG-weg naar Helmin Magno Wiels Boulevard – foto: Anneke Polak

WILLEMSTAD – Terwijl een groep aanhangers van de vermoorde politicus Helmin Wiels een kerkdienst bijwoont, is een andere groep bij de EEG-weg die wordt omgedoopt naar de Helmin Magno Wiels Boulevard. Onder deze groep is ook zus Marvelyne Wiels. “Voor ons is het nu duidelijk wie er echt van Helmin hield, maar belangrijker nog, wie er al die tijd naar hem geluisterd heeft.”

 
Marvelyne wil niet praten over broer Aubert Wiels en zijn beweging 1 Tim Magno. Het enige wat de gevolmachtigde minister van Curaçao kwijt wil over de splitsing binnen de partij Pueblo Soberano is dat de mensen die Helmin vertrouwde, nu nog onderdeel uitmaken van de partij.

Marvelyne Wiels in gesprek met Anneke Polak

Pijnlijk
Het is 5 mei, precies een jaar na de moord op Wiels bij het strand van Marie Pampoen. Marvelyne bezocht vandaag zijn graf in Veeris, maar ging ook naar de plek waar de moord is gepleegd. “Het is pijnlijk om die plek te zien en te weten dat je hem nooit meer terug ziet. Ik werd wakker vanochtend en ging alles na wat er vorig jaar is gebeurd. Ik had een hele vervelende ochtend. De pijn van mijn zussen, broers, de kinderen van hen, mijn familie. Heeft heftig.”

 
Tien jaar heeft Helmin Wiels onderdeel uitgemaakt van het politieke spectrum, vertelt zijn zus. “Mijn moeder is in 2004, tien jaar geleden, overleden. Ze had Helmin laten zweren nooit de politiek in te gaan. Ze overleed en een paar weken later ging hij de politiek in. Hij ging werken voor het land, wilde dat de dingen anders gingen. Hij werd lange tijd voor gek gezien, maar later had men door dat hij wist waar hij het over had.”

Foto: Anneke polak

Foto: Anneke polak

 
Politieke ambities
Zelf had Marvelyne Wiels nooit ambities om de politiek in te gaan. Ze woonde inmiddels al decennia in Nederland, toen Helmin haar benaderde. “Mijn broer wilde graag dat ik gevolmachtigde minister werd, op 24 april had hij een brief getekend met wie hij in zijn regering wilde. Ik was daar één van. Voor mij was politiek altijd een ver van mijn bed show.” Marvelyne liep door New York toen ze een telefoontje van Helmin kreeg, met de mededeling dat er een brief in haar e-mail zat die ze moest tekenen en terugsturen. “Ik dacht ‘verrek, het leven gaat veranderen’, maar dat het zo zou veranderen had ik nooit gedacht.”

 
Ze mist de gesprekken met haar broer. “Helmin was binnen de familie echt degene met wie je kon praten, vertelt Marvelyne. “Helmin had ook een speciale band met mijn kinderen, had altijd gesprekken met ze, via de ping of de app. Hij was ook de peetvader van mijn zoon. Hij zag me toen ik zwanger was en hij zei ‘dat kind is van mij’. Hij was een fantastische oom voor mijn kinderen.”

 
Daadkracht
Helmin Wiels heeft zijn zus daadkracht bijgebracht. Ook in haar functie als gevolmachtigde minister houdt Marvelyne vol. “Ik wil dat onze mensen verantwoordelijkheid leren dragen. Leef met wat je hebt en probeer te sparen. Of maak stappen om beter uit te komen in het leven. We kunnen niet blijven wachten tot mensen dingen voor ons doen, maar we moeten onze eigen verantwoordelijkheid dragen. Als je dat doet kun je gaan denken aan onafhankelijkheid, en niet eerder.”

 
Dat er nu een plein en straat naar haar broer is vernoemd, vindt Marvelyne een mooi gebaar. “Dat is mooi, maar Helmin is hier in mijn hart, dat is voor mij echt belangrijk.”

 
Door Anneke Polak

 
Lees hier het interview met Werner Wiels

 
Lees hier het interview met Aubert Wiels