Foto: Leoni Leidel-Schenk

WILLEMSTAD – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag 26 jaar geëist tegen Burney ‘Nini’ Fonseca in de zogeheten Maximus-zaak, het onderzoek naar de opdrachtgevers van de moord op Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels. Fonseca staat terecht voor uitlokking van moord en medeplichtigheid aan de moord op Wiels en wordt gezien als de tussenpersoon van de opdrachtgevers.

Volgens het OM fungeerde Fonseca samen met zijn rechterhand Luigi ‘Pretu’ Florentina als ‘moordmakelaar’. “Door Wiels te vermoorden is een geliefd man weggerukt uit zijn gezin en uit het democratisch proces. Met Wiels werd niet alleen Pueblo Soberano een leider ontnomen, maar ook een in Curaçao op handen gedragen leider.”

Elvis ‘Monster’ Kuwas, de huurmoordenaar die Wiels in mei 2013 doodschoot, heeft vandaag in de rechtbank belastende verklaringen tegen Fonseca afgelegd. Kuwas, die een levenslange gevangenisstraf uitzit in de gevangenis in Vught, is speciaal overgevlogen naar Curaçao om te getuigen.

Kuwas verklaarde ‘niet meer te willen liegen’ en Fonseca niet meer in bescherming wil nemen. Ook heeft hij spijt betuigd tegenover de nabestaanden. Onder anderen broer Aubert Wiels volgde de zaak op de volle publieke tribune.

De advocaat van Fonseca, Marije Vaders, vroeg meerdere keren aan Kuwas of hij een deal heeft gesloten met officier van Justitie Gert Rip voor zijn verklaring vandaag. Kuwas hield voet bij stuk dat hij is gekomen na een dagvaarding van het OM.

Fonseca zit in Nederland vast voor cocaïnesmokkel en witwassen. Om veiligheidsredenen volgt hij zijn zaak vanuit Nederland via een liveverbinding.

New York Yankees
Volgens meerdere getuigenverklaringen staat Fonseca aan het hoofd van de New York Yankees, een criminele bende die naast de bende No Limit Soldiers in de beruchte wijk Koraal Specht actief is. Meerdere getuigen verklaren dat de opdracht en het geld voor de moord op Wiels afkomstig zijn van oud-minister George Jamaloodin (MFK) en zijn halfbroer en loterijbaas Robbie dos Santos. Wiels had onderzoeken lopen naar illegale loterijverkoop en wilde daarmee mogelijk in de openbaarheid treden.

Een van die verklaringen is van het voormalig hoofd van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC), Edsel Gumbs. Hij heeft gezegd dat een informant van de VDC hem een paar dagen na de moord op Wiels heeft benaderd met de informatie dat Jamaloodin mensen zocht om Wiels voor hem ‘koud te maken.’

Oud-minister van Financien George Jamaloodin – foto: Anneke Polak

Bruine enveloppen
Ex-medewerkers van het bedrijf van Jamaloodin, Speedy Security, hebben verklaard dat Fonseca regelmatig langskwam bij het bedrijf en weer wegging met bruine enveloppen met geld, die de medewerkers voor Jamaloodin eerder bij de bank moesten halen. Het ging om bedragen van 25.000 en 30.000 gulden, een enkele keer om een bedrag van 50.000 gulden. Fonseca spreekt dit tegen.

Jamaloodin heeft tot nu toe elke betrokkenheid ontkend. Volgens officier Rip probeerde Jamaloodin ‘zich daarna schuil te houden’ in Venezuela, maar is hij op verzoek van het OM op Curaçao daar aangehouden. Jamaloodin wordt mogelijk binnenkort uitgeleverd.

Schotte
Rip maakte ook bekend dat er in de maanden voor de moord telefonisch contact is geweest tussen Fonseca en oud-premier Gerrit Schotte. Maar, zo beklemtoonde Rip, Schotte is op dit moment ‘geen formele verdachte’.

De zitting wordt vrijdag voortgezet.