Foto: Leoni Leidel-Schenk

WILLEMSTAD – Burney ‘Nini’ Fonseca heeft vandaag 25 jaar gevangenisstraf gekregen voor zijn aandeel in de moord op Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels op 5 mei 2013. Fonseca is de persoon die volgens het Gerecht heeft onderhandeld tussen de opdrachtgevers en de huurmoordenaar, Elvis Kuwas, van de politieke moord op Wiels.

Broer Aubert Wiels, zoon Helmin en vriendin Betty da Fonte reageerden opgetogen op de gevangenisstraf die aan de door het OM bestempelde ‘moordmakelaar’ Fonseca is opgelegd. Rechter Maria Paulides: “Het Gerecht acht wettelijk en overtuigelijk bewezen dat u medeplichtig bent aan de moord op Helmin Wiels. U heeft samen met (de overleden) Luigi Florentina de opdracht gegeven aan Kuwas om Helmin Wiels te vermoorden.”

Fonseca zelf was niet bij de zitting aanwezig, maar volgde de uitspraak via een videoverbinding in Nederland.

De uitspraak rust op vier pijlers, aldus de rechter, namelijk de verklaringen van drie getuigen, alsmede SMS-berichten tussen de verdachte en oud-minster van Financiën George Jamaloodin. De oud-minister wordt ervan verdacht dat hij het geld heeft geleverd voor de moord. Jamaloodin is op verzoek van het OM aangehouden in Venezuela. Het OM is bezig met de uitlevering van Jamaloodin aan Curaçao, iets wat de oud-minister probeert aan te vechten.

Verband
Het argument van de raadsvrouw van Fonseca, Marije Vaders, dat de getuigenverklaringen in deze zaak allemaal ‘van horen zeggen’ zijn, schuift de rechter opzij. “Op zichzelf zouden de getuigenverklaringen en het SMS-contact tussen Fonseca en Jamaloodin onvoldoende zijn, maar in onderling verband verlenen zij naar het oordeel van het Gerecht aan de bewijsconstructie meer dan voldoende stevigheid.”

Fonseca ontkent elke betrokkenheid bij de moord. Naar verwachting zal advocaat Vaders hoger beroep aan tekenen.


De uitspraak in de strafzaak Magnus/Maximus. Video:
Communicatie Gemeenschappelijk Hof van Justitie