Foto: De rechtbank is streng beveiligd tijdens het proces

WILLEMSTAD – “Ik heb verkeerd gehandeld en subsidiegelden verduisterd. Daar wil ik mijn verantwoordelijkheid voor nemen”, zo opende oud-minister van Financiën George Jamaloodin zijn voorwoord vanochtend in de rechtbank van Willemstad. Jamaloodin staat terecht in twee fraudezaken en voor betrokkenheid bij de moord op politicus Helmin Wiels.

De oud-minister kwam niet in gevangeniskleding maar in een driedelig pak de rechtszaal in. Jamaloodin gaf aan dat hij graag duidelijkheid wilde verschaffen over de drie zaken voordat het proces begon. Gedurende de hele zitting nam hij uitvoerig en emotioneel het woord en ging meerdere keren in discussie met de rechter.

Terwijl Jamaloodin het verduisteren van subsidiegelden in de zaak Germanium bekende, ontkende hij stellig dat hij schuldig is in de zaak Maximus – betrokkenheid bij de moord op Wiels – en de zaak Passaat.

Zaak Germanium
Jamaloodin was als minister van Financiën betrokken bij het verduisteren van 450.000 gulden aan subsidiegelden voor verbetering van het sportveld Divi Divi in de wijk Steenrijk in de periode van 2012 tot 2014. Jamaloodin is zelf opgegroeid in de wijk Steenrijk, net zoals Helmin Wiels. Op de vraag of hij opzettelijk heeft gehandeld, zegt Jamaloodin: “Ja en nee. Ik zat fout.”

De zaak Passaat gaat over het antedateren (vroegere datum opschrijven dan de werkelijke datum) van de fiscale inkeerregeling in 2011 toen Jamaloodin minister was. Zo zouden ontdekte miljoenen aan ondergedoken belastingen gunstig afgerekend kunnen worden. Dit was volgens het Openbaar Ministerie ten behoeve van zijn halfbroer en machtige loterijbaas Robbie dos Santos.

Dos Santos ook opgepakt
Dos Santos is ook verdachte geweest in de zaak Maximus. Hij werd op 29 juli 2014 aangehouden maar op 1 augustus 2014 weer vrijgelaten vanwege gebrek aan bewijs. De loterijbaas wordt al jaren genoemd als mogelijke opdrachtgever van de moord op Wiels. De vermoorde politicus verdacht Dos Santos van illegale gokpraktijken en had beloofd een dossier openbaar te maken met bewijzen dat ook overheidstelefoonbedrijf UTS daarbij betrokken was.

Aubert Wiels staat de pers te woord voor de rechtbank. Foto: Leoni Schenk

Jamaloodin reageerde emotioneel op de vragen van rechter Stephan van Lieshout. “Ik ben samen met mijn broer opgepakt, waarom? We hebben hard gewerkt voor ons geld, we hebben geen drugs verkocht. Wat heeft Helmin Wiels ons gedaan? Ik ben nog steeds bevriend met zijn broer Aubert!”

Aubert Wiels is aanwezig op de tribune maar reageert niet. Buiten het gerechtsgebouw zegt Aubert dat hij de zaak ‘interessant’ vond en ‘lastig’, want het gaat om zijn broer Helmin en Jamaloodin is een vriend van hem. De zoon en dochter van Helmin weten het wel zeker en hebben een schadeclaim ingediend, zo werd vandaag bekend. De hoogte van de schadevergoeding is nog niet bekendgemaakt.

Advocaat Peppie Sulvaran. Foto: Leoni Schenk

Veel aan het woord, weinig antwoorden
De oud-minister was veel aan het woord, maar gaf op maar weinig vragen echt antwoord. De rechter wilde vooral meer weten over de betekenis achter de sms’jes tussen Jamaloodin en de veroordeelde moordmakelaar Burney ‘Nini’ Fonseca. Tot aan 4 mei 2013 18:54 uur is er intensief sms-contact tussen de twee. Waarom het contact minder dan 24 uur voor de moord abrupt stopte, zegt Jamaloodin niet te weten. Ook zegt de oud-minister dat de sms’jes geen codetaal bevatten, maar gingen over werk, het sponsoren van een sportteam en vrouwen.

De advocaat van Jamaloodin, Peppie Sulvaran, heeft na de zitting gezegd alle vertrouwen te hebben dat zijn cliënt wordt vrijgesproken in de zaken Passaat en Maximus.

Morgen wordt de zitting vervolgd met het verhoor van de rechter over het sms-verkeer en het OM komt aan het woord.

Caribisch Netwerk zal net als op de zitting van maandag, op dinsdag weer live tweeten. Check onze twitterpagina.

Gedenksteen op de plek waar Helmin Wiels is doodgeschoten. Foto: Leoni Schenk

Meer weten over deze zaak?

Lees hier wat er de afgelopen zes jaar is gebeurd in vogelvlucht: Curaçao houdt adem in: is proces tegen oud-minister Jamaloodin ontknoping van de moord op Wiels?