Advocaat Eldon 'Peppie' Sulvaran staat de pers en medewerkers van Robbie's Lottery te woord - foto: Anneke Polak

Advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran staat de pers en medewerkers van Robbie’s Lottery te woord – foto: Anneke Polak


WILLEMSTAD – Loterijbaas Robbie dos Santos was vandaag zelf niet aanwezig toen de rechter hem een geheel voorwaardelijke celstraf van twee jaar oplegde in de zaak Bientu. Ruim 72 miljoen gulden is verbeurd verklaard.

Dat is meer dan de baas van Robbie’s Lottery eerder met het Openbaar Ministerie probeerde te schikken, zegt advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran. “Het is niet uitgesloten dat er nu nog mogelijkheden zijn om te schikken, de wet biedt die mogelijkheid. Als we niet zo ver uit elkaar liggen kunnen we het misschien toch nog regelen.

Anneke Polak in gesprek met Sulvaran, het OM en Marius Römer

Het Openbaar Ministerie is tevreden. Er is 72,5 miljoen afgepakt, dat is crimineel geld dat naar het criminaliteitsfonds gaat ten behoeve van de bevolking”, zegt woordvoerder Norman Serphos. Wel overweegt het OM de twee jaar celstraf voorwaardelijk aan te vechten, aangezien vier jaar celstraf waarvan één voorwaardelijk werd geëist. Ook de boete van 125.000 gulden voor de drie vennootschappen van Dos Santos vindt het OM laag.


‘Bom onder nummerverkoop’

Volgens Sulvaran legt het vonnis in de zaak Bientu een ‘bom’ onder de nummerverkoop op het eiland. Rechter Ter Berg gaf aan dat er op Curaçao en Sint Maarten sprake is van een grootschalig circuit aan illegale loterijen. Concurrenten handelen op dezelfde wijze en dus is er geen concurrentievervalsing. “Dos Santos en zijn bedrijven hebben de twijfelachtige eer om als eerste vervolgd te worden”, aldus Ter Berg. Sulvaran: “Als Robbie nu moet stoppen met illegale verkoop, wordt het onmogelijk voor hem om nog te concurreren.”

Door Anneke Polak