Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Burney ‘Nini’ Fonseca moet een jaar langer de cel in voor zijn aandeel in de moord op politicus Helmin Wiels. Het hof ging mee met de eis van het openbaar ministerie in het hoger beroep: 26 jaar celstraf.

De advocaat van Fonseca vroeg om vrijspraak. Het hof vindt echter dat Fonseca een belangrijke aandeel in de moord heeft gehad en spreekt daarom van ‘medeplegen van de moord op Wiels’. Daarom vernietigt het hof het eerdere vonnis waardoor Fonseca aanvankelijk 25 jaar moest zitten.

Tijdens het hoger beroep is er meer bewijs naar voren gekomen. Fonseca zelf hield vooral zijn mond en heeft ook geen nieuwe verklaring willen geven. Het Hof concludeert dat Fonseca de moordopdracht van de voormalige minister van financiën George Jamaloodin heeft aangenomen. Jamaloodin zit nog steeds in Venezuela en is nog niet uitgeleverd aan Curaçao.

Het Hof vindt ook bewezen dat Fonseca met Jamaloodin over het bedrag is gaan onderhandelen, dat hij via Pretu een schutter (Elvis Kuwas) en een chauffeur (de inmiddels vermoorde Raul Martinez bekend als de Bolle) heeft aangezocht, en dat hij het voor hen bestemde geld aan Pretu heeft gegeven. Pretu ofwel Luigi Florentina heeft zelfmoord gepleegd.