Foto: Pixabay

WILLEMSTAD – De beschuldigingen van Venezuela aan het adres van Curaçao over de smokkel van goud, diamanten en koper zijn van de baan. Dat beweert de minister van Financiën Kenneth Gijsbertha, nadat hij naar eigen zeggen de vertegenwoordigers van de Venezolaanse regering ‘heeft overtuigd dat de Curaçaose douane zich streng aan alle bestaande regels houdt’.

“Wij hebben niets te maken met wat voor smokkel dan ook, geen goud of diamanten of andere mineralen, en dat hebben ze begrepen”, benadrukt Gijsbertha.

Goudsmokkel
Onderzoeksjournalist en internationaal criminoloog Bram Ebus stelde het afgelopen weekend op NPO Radio 1, dat via vliegtuigen uit Venezuela een grote hoeveelheid illegaal goud naar de Caribische eilanden gesmokkeld wordt. Ondertussen zijn hier Kamervragen over gesteld door SP-Kamerlid Ronald van Raak.

De intensieve onderhandelingen afgelopen vrijdag tussen Aruba, Curaçao, Bonaire en Venezuela hadden niet het beoogde effect: de blokkade die de Venezolaanse president Nicolás Maduro op alle lucht en maritieme verbindingen met de ABC-eilanden heeft gelegd is nog van kracht. Er lag vrijdag wel een conceptakkoord op tafel, maar de vertegenwoordigers van de Venezolaanse overheid waren niet gemachtigd om de blokkade op te heffen.

Illegale migratie
Tijdens de onderhandelingen op Aruba vestigde de Curaçaose delegatie de aandacht op de groeiende problematiek van mensensmokkel en illegale migratie vanuit Venezuela, waarbij smokkelaars Curaçao binnenkomen met wapens en drugs. De Venezolaanse delegatie is akkoord om een gezamenlijke commissie op te richten om dit probleem aan te pakken. Met dit akkoord hoopt de minister van Justitie Quincy Girgorie dat Curaçao samen met Venezuela niet alleen de smokkel kan terugdringen, maar ook de kosten van het deporteren van illegale Venezolanen kan drukken.

Hoewel het bereikte akkoord met de Venezolaanse delegatie nog officieel moet worden, zijn ministers Gijsbertha en Girigorie beiden ‘tevreden over de bereikte resultaten’.

‘Economische migranten’
Een onderzoek naar vier dood aangetroffen Venezolanen aan de noordkust van Curaçao, wijst uit dat het om personen gaat die al eerder illegaal Curaçao zijn binnengekomen en weer gedeporteerd waren. Volgens premier Eugene Rhuggenaath waren dit economische migranten, geen vluchtelingen:

Door José Manuel Dias