Foto: Pixabay

DEN HAAG – Wordt er op grote schaal illegaal goud uit Venezuela naar de ABC-eilanden gesmokkeld? SP-Kamerlid Ronald van Raak wil opheldering van staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) naar aanleiding van berichtgeving hierover.   

Via vliegtuigen uit Venezuela zou een grote hoeveelheid illegaal goud naar de Caribische eilanden gesmokkeld worden, waaronder naar Aruba en Curaçao. En dat onder toeziend oog van het Venezolaanse leger, stelt onderzoeksjournalist en internationaal criminoloog Bram Ebus afgelopen weekend op NPO Radio 1. Hij deed onderzoek naar de goudwinning in Venezuela.

SP-Kamerlid Ronald van Raak heeft daar schriftelijke vragen over gesteld. “We weten dat op de eilanden veel geld wordt witgewassen. En nu lijkt het erop dat er, met name op Curaçao, ook op grote schaal illegaal goud wordt witgewassen. Op papier wordt nul goud geïmporteerd, terwijl er ongelooflijk veel wordt geëxporteerd.”

President Nicolás Maduro van Venezuela boycot sinds 5 januari Aruba, Bonaire en Curaçao. De grenzen zijn dicht, waardoor er voorlopig geen commerciële vluchten of groente en fruit vanuit het buurland komt. “Als het waar is dat de hele goudsmokkel veroorzaakt wordt door het leger van Venezuela, dan moeten we ook de bal terug kaatsen naar Maduro om te zeggen dat hij zijn eigen problemen moet oplossen. Daar wil ik ook opheldering over.”

Van Raak ziet nu een grote rol voor politiek Den Haag weggelegd als het om de eilanden gaat, ondanks dat Aruba en Curaçao autonome eilanden zijn, met hun eigen regering en parlement. “Het zijn kleine eilanden, maar de problemen, die zijn vaak op wereldschaal. Het heeft te maken met internationale belastingontwijking, met de internationale gokindustrie en de internationale olie-industrie. En dus nu ook met de internationale goudsmokkel. Helaas zijn de problemen zo groot, dat ze zelfs het niveau van het Nederlands koninkrijk overstijgen.”

Gemeente
De SP wil opheldering van de staatssecretaris of de vermeende goudsmokkel ook in de Caribische gemeente Bonaire plaatsvindt, omdat Nederland daar wel direct verantwoordelijk is. “Wie is hier verantwoordelijk voor toezicht op en aanpak van deze criminaliteit?”, vraagt Van Raak aan de staatssecretaris.