Foto: José Manuel Dias

ORANJESTAD/WILLEMSTAD – Vandaag is het topoverleg tussen Venezuela en het koninkrijk over de handelsblokkade die de Venezolaanse president Nicolás Maduro vorige week heeft ingesteld voor de ABC-eilanden. Volgens de Curaçaose premier Eugene Rhuggenaath is er uit lokaal onderzoek ‘niet gebleken dat er zo’n groot smokkelprobleem is, dat de maatregel van Venezuela terecht zou zijn’. “We hopen tijdens het overleg tot een oplossing te komen.”

Staatssecretaris Raymond Knops is ook op Aruba, maar zal niet aanschuiven bij het overleg. Dat laat hij over aan de premiers van Aruba en Curaçao en de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra.

Door José Manuel Dias

Knops en premier Rhuggenaath hopen dat de blokkade vandaag tot een einde komt. “We zullen in het gesprek aandacht besteden aan de smokkel van ongedocumenteerde mensen, wapens en drugs”, aldus Rhuggenaath tijdens een persconferentie in Willemstad gisteren. “Wij hopen dat Venezuela komt met voorbeelden van de problemen die zij zien, en deze onderbouwen met gegevens. Als we samenwerken kunnen we de problemen oplossen.”

Genoeg voorraad
Curaçao haalt vooral ruwe olie voor de lokale raffinaderij en groente en fruit uit Venezuela. De premier benadrukte dat er nog genoeg brandstoffen op voorraad zijn voorlopig. Voor langere termijn worden alternatieven voorbereid, om te zorgen dat Curaçao niet zonder benodigde brandstoffen komt te zitten. Ook is er genoeg toevoer van groente en fruit vanuit andere markten dan Venezuela.