Het verzoek om schorsing van het voorarrest van de zesde verdachte van de grootste goudroof in de historie van Curaçao is vanmiddag door het Hof afgewezen. Dat bevestigt OM-woordvoerder Norman Serphos. Vijf andere verdachten gingen eerder deze maand in beroep tegen de verlenging van hun voorarrest, maar ook dat werd door het Hof afgewezen.


Het schip waar de goudstaven werden gestolen. Foto: ANP

In totaal zitten er zes mannen en één vrouw vast op verdenking van de goudroof op 30 november. Volgens het OM hadden de zeven de roof tot in detail bekokstoofd.’ Vermomd als politieagenten en zwaar bewapend zouden ze die dag zeventig goudstaven ter waarde van 11,5 miljoen dollar van een Guyanees schip ‘The Summer Bliss’ hebben gestolen door de bemanning te bedreigen en te mishandelen.


Collusiegevaar
Serphos laat weten ‘dat het OM zeer vreest dat de verdachten bij vrijlating het onderzoeksproces gaan belemmeren.’ “In het belang van het onderzoek zijn we daarom zeer tevreden dat ze allemaal nog vast blijven zitten.” Om diezelfde reden doet het OM ook geen uitspraak over of er goud is gevonden bij de verdachten thuis. “De media heeft haar conclusie al getrokken, maar wij doen daar in het belang van het onderzoek nog geen uitspraak over.”

VS kritiek op Curaçaose OM
Intussen gonst het van de kritiek uit Amerika op de manier waarop het Curaçaose OM zich op de zaak stort. In een brief op 21 januari liet Washington aan Curaçao weten ‘te twijfelen aan de werkwijze van het OM op Curaçao.’ Volgens de VS gaat het OM namelijk ‘te selectief met de zaak om en besteedt het totaal geen aandacht aan de rol van de Curaçaose douane in deze zaak.’ In de brief maakt Washington zelfs melding van een dossier waaruit zou blijken dat er al vijftien jaar sprake is van goudsmokkel naar Amerika via Curaçao en dat een ‘inside job’ daardoor niet uitgesloten is.


Door: Natasja Gibbs