Foto: Kustwacht Caribisch Gebied

WILLEMSTAD – De levensloze lichamen van twee mannen en twee vrouwen spoelden woensdag aan op de Noordkust van Curaçao. Inmiddels is duidelijke dat het om ‘ongedocumenteerden’ gaat, vermoedelijk uit Venezuela.

Roderick Gouverneur in gesprek met Elisa Koek

Op sociale media circuleren foto’s van mogelijke vluchtelingen en Venezolaanse media melden dat er nog zeker dertig mensen op een boot onderweg waren naar Curaçao. Woordvoerder van de Kustwacht, Roderick Gouverneur kan dit niet bevestigen. “Officieel weten we niks. We gaan ervanuit dat er een bootje is met mensen die vermist zijn dus we zoeken door. We hebben berichten ontvangen dat er nog iets drijft in het water, maar weten niet of dit daadwerkelijk lichamen zijn.”

Mogelijk mensenhandel
De minister van Justitie, Quincy Girigorie bevestigt ook dat er ‘sterke aanwijzingen zijn dat er meer drenkelingen zijn.’ “Het zijn jonge mensen die waarschijnlijk slachtoffer zijn geworden van mensenhandel.” De Venezolaanse autoriteiten zijn volgens de minister ingelicht en zullen ook geïnformeerd worden over de uitslag van de autopsie op de aangespoelde lichamen.

Volgens Gouverneur is het aantal vluchtelingen dat vanuit Venezuela de overtocht maakt naar Curaçao een steeds groter wordend probleem: “In 2016 heeft de Kustwacht zo’n zestig mensen opgepakt zonder paspoort. Vorig jaar waren dat er meer dan 300.” Minister Girigorie zegt dat er in 2017 vier keer zoveel ongedocumenteerden zijn opgepakt dan in 2016.

‘Gevaarlijk’
Gouverneur waarschuwt dat de overtocht gevaarlijk is: “Ze komen in grote getale in een klein bootje dat niet geschikt voor zo veel mensen. Ze hebben eigenlijk nooit zwemvesten en je kan te maken krijgen met een ruwe zee. Je riskeert echt je leven.”

Met een internationale campagne, vooral gericht op social media, wil het ministerie van Jusitite ‘mensen ontmoedigen om in een bootje te stappen en hiernaartoe te komen’.