WILLEMSTAD – De zitting waarin de goudroof aan de Grote Werf op 30 november wordt behandeld, is gepland op 28 juni. Dit besloot de rechter vandaag tijdens de proforma-zitting waarbij vier verdachten aanwezig waren. De advocaten van de verdachten maakten tijdens de zitting van de gelegenheid gebruik nogmaals te protesteren tegen de aanhouding van hun cliënten.

De verdachten vinden dat ze al te lang vastzitten, ruim drie maanden, en dat het onderzoek te lang duurt. Zo moet het Openbaar Ministerie (OM) nog meer onderzoek doen naar de gsm-gegevens van de verdachten en moeten nog deskundigen worden geraadpleegd. De advocaten pleitten verder dat er te weinig bewijs is tegen hun cliënten en dat het OM fouten heeft gemaakt tijdens het onderzoek. Advocaat Wouter Tielkemeijer spreekt over een ‘onprofessionele houding’ van politie en justitie. Volgens de advocaat zijn bij geen van de huiszoekingen in deze zaak de formaliteiten op correcte wijze nageleefd.

Beraad
De rechter nam ongeveer tien minuten de tijd om in beraad te gaan over de schorsingverzoeken. De verdachten mochten tijdens het beraad kort hun familie, die aanwezig was in de zaal, groeten en omhelzen. Bij terugkomst drong rechter Paulides bij de officier van Justitie erop aan haast te maken met het onderzoek, maar schoof het verzoek tot schorsingen van de hand. Volgens de rechter is er wel degelijk sprake van een grove rechtsschending door de verdachten, aangezien zij terecht staan voor het witwassen en heling van de goudstaven.

Summer Bliss
Op vrijdag 30 november 2012 vond rond 04.30 uur een overval plaats op het schip Summer Bliss aan de Grote Werf. Overvallers gingen met drie metalen kisten met een inhoud van 70 goudstaven, 215 kilo, vandoor. De goudroof trok veel aandacht van de internationale pers.

Door: Leoni Leidel-Schenk