Foto: Hilbert Haar

PHILIPSBURG – United Democrats – een samenvoeging van de United People’s partij en de Democratic Party – heeft de verkiezingen gewonnen, maar niet met de overweldigende meerderheid waar de partij op mikte. Met zeven zetels komt de UD er eentje tekort voor een meerderheid in het vijftien zetels tellende parlement.

De St. Maarten Christian Party SMCP won voor het eerst een zetel en lijkt de aangewezen partij om met de UD samen te werken in een nieuwe coalitie. De nieuwe regering zal met de wederopbouw van het eiland aan de slag moeten: Sint-Maarten werd hard geraakt door orkaan Irma in september. Nederland heeft voor de wederopbouw 550 miljoen euro vrijgemaakt.

Theo Heyliger brengt zijn stem uit. Foto: Hilbert Haar

Lastige opgave
UD-leider Theo Heyliger zei op maandag dat het op gang helpen van de economie en huisvesting voor burgers de belangrijkste prioriteiten zjn voor de komende jaren.

Volgens Heyliger waren deze verkiezingen voor iedereen een lastige opgave. “Zelfs voor mij was het lastig om donaties los te krjgen”, meende hij.

Partij van oud minister-president Marlin
De aartsrivaal van de UD, de National Alliance, deed het verrassend goed, na alle kritiek die voormalige minister-president William Marlin na orkaan Irma over zich heen kreeg. Met vijf zetels lijkt de partij echter veroordeeld tot de oppositie.

De United St. Maarten partij van de vorige week vrijgelaten partijleider Frans Richardson leverde een zetel in, maar hield er toch twee over. Hij wordt verdacht van het aannemen van 370,000 dollar in steekpenningen, stemmen kopen tijdens de verkiezingen in 2016 en belastingfraude.

Fractie Richardson
Richardson gaat mogelijk de fractie in met de omstreden interim-directeur van het Toerisme Bureau, Rolando Brison, maar het zou ook nog de evenzeer omstreden oud-minister Maria Buncamper-Molanus, veroordeeld voor belastingfraude, kunnen worden. Brison zou gesjoemeld hebben met geld van de lokale luchtvaartmaatschappij Winair.

Alle persoonlijke stemmen waren nog niet geteld om 02.30 lokale tijd op dinsdagmorgen.

Verspreiding stembiljetten en waarnemers

Opkomst
De opkomst lag op 62 procent: iets lager dan de verkiezingen in 2016, toen de opkomst 65 procent was. Verwacht werd dat de opkomst nog lager zou zijn, omdat veel mensen nog aan het herstellen zijn van de verwoesting die orkaan Irma in september achterliet. Niet iedereen had namelijk een stembiljet ontvangen, wat voor verwarring zorgde bij de stembureaus:

Door Laura Bijnsdorp (Engels)

Waarnemers
De verkiezingen van maandag, de derde sinds de ontmanteling van de Nederlandse Antillen op 10 oktober 2010, zijn zonder incidenten verlopen. Er waren, op verzoek van de interim regering van Sint-Maarten, waarnmers aanwezig bij de verkiezingen. Die bestonden uit D66-voorman Alexander Pechtold, SP- eerste Kamerlid Meta Meijer en vertegenwoordigers van de stembureaus van Aruba en Curaçao. De meningen over de aanwezigheid van de waarnemers op het eiland waren verdeeld:

Door Laura Bijnsdorp (Engels)