PHILIPSBURG – Na een twee weken durende impasse heeft het kabinet Wescot-Williams II zijn ontslag aangeboden. Gouverneur Eugene Holiday is vandaag begonnen met consultaties die moeten leiden tot de vorming van een nieuwe regering voor St. Maarten. De gouverneur zal overleg voeren met de leiders van alle partijen die in het parlement vertegenwoordigd zijn, alsmede met parlementsvoorzitter Rodolphe Samuel en vice-voorzitter van de Raad van Advies, Mavis Brooks-Salmon.

Ministers William Marlin, Roland Tuitt, Silveria Jacobs en Romeo Pantophlet hebben allen woensdag hun ontslag aangeboden. Minister van Justitie Roland Duncan had dat al eerder gedaan. De coalitie bestaande uit Nationale Alliantie (NA), Democratische Partij (DP) en onafhankelijk parlementslid Romain Laville verloor de meerderheid in het parlement nadat DP en Laville hun steun aan het kabinet ontrokken. Een nieuwe coalitie, die ook onder leiding zal staan van Wescot-Williams, staat al in de startblokken

Het Wescot-Williams III kabinet zal bestaan uit Verenigde Volkspartij UP, DP en Laville. Minister van Volksgezondheid, Sociale Ontwikkeling en Arbeid Cornelius de Weever zal naar verwachting op zijn post blijven. Overige kandidaten voor ministersposten in het nieuwe kabinet zijn voormalig Lt. Gouverneur en lid van de Raad van State Dennis Richardson (Justitie), zakenman Martin Hassink (Financiën), UP-voorman Theo Heyliger’s voormalig assistent Maurice Lake (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening, Milieu en Infrastructuur) en Patricia Lourens (Onderwijs, Jeugd, Cultuur en Sport).

Laville is kandidaat-minister voor Toerisme, Economische Zaken, Telecommunicatie en Transport. Zijn benoeming zou de weg vrijmaken voor Heyliger’s terugkeer in het parlement. Heyliger was vice-premier in het eerste kabinet Wescot-Williams, dat in 2010 aantrad.

Naar het zich laat aanzien zal parlementsvoorzitter Samuel het veld moeten ruimen. Hem werd dictatoriaal gedrag en het muilkorven van parlementsleden tijdens de regeringscrisis verweten. Tot twee keer toe stelde hij een vergadering uit. Samuel kondigde zondag op de radio zijn aftreden aan, maar trok deze belofte een dag later weer in.

Het parlement vergadert maandag over Samuel’s positie. UP, DP en Laville hebben een debat aangevraagd, en zullen naar verwachting een motie indienen om de NA-politicus te vervangen door zijn voorgangster als parlementsvoorzitter, Gracita Arrindell (UP).

Door: John van Kerkhof