DEN HAAG –  Zo’n half miljard euro staat op het spel. Houdt Sint-Maarten zich straks wel aan de gemaakte afspraken met Nederland over de wederopbouw?

Het is de vraag die politiek Den Haag in het achterhoofd houdt nu het eiland een nieuwe regering formeert. De VVD waarschuwt ervoor dat Sint-Maarten de gemaakte afspraken niet ter discussie moet stellen. “Zodra we dat gaan veranderen, dan stopt de wederopbouw wat mij betreft”, aldus Tweede Kamerlid André Bosman.

De verkiezingsuitslag is voor politiek Den Haag lastig te interpreteren. Er waren geen partijprogramma’s en de ‘Nederland-vriendelijke’ partij United Democrats heeft niet genoeg zetels behaald om in haar eentje te kunnen regeren.

André Bosman (VVD) over de verkiezingsuitslag

Nederlandse voorwaarden
De 550 miljoen euro hulp voor de wederopbouw werd pas door Nederland toegezegd nadat een tijdelijke regering instemde met een integriteitskamer en grenscontroles door Nederland. Dat gebeurde nadat oud-premier William Marlin aan de kant werd geschoven.

De partij waar politiek Den Haag niet op zit te wachten, de National Alliance van Marlin, zou opnieuw aan de macht kunnen komen. De kleine christelijke partij SMCP lijkt met één zetel een sleutelrol te hebben in de kabinetsformatie.

Omstreden politici Sint-Maarten
SP’er Ronald van Raak, die het langst in de Tweede Kamer-commissie Koninkrijksrelaties zit, is teleurgesteld in de verkiezingsuitslag. “Sint-Maarten heeft niet gekozen voor verandering.”

Hij vreest dat omstreden Sint-Maartense politici (weer) kans maken om op het politieke toneel te verschijnen. “Dan word ik daar wel een heel klein beetje moe van.”

Ronald van Raak (SP) over de verkiezingsuitslag

Er is wel iets positief te melden, wat de SP betreft. “Je ziet nu dat mensen aangepakt worden en veroordeeld worden. Dat is ontzettend goed nieuws. Ze komen er niet zomaar meer mee weg”, aldus Van Raak.

Stabiel kabinet?
De partijen in de Tweede Kamer hopen dat Sint-Maarten voor het eerst sinds de ontmanteling van de Antillen in 2010, ‘een stabiele regering’ krijgt die de regeerperiode van vier jaar uitzit. Statistisch gezien, lijkt die kans klein. Het eiland kent straks het achtste kabinet in acht jaar tijd.

Ook de meest ‘Nederland-vriendelijke’ partij United Democrats (7) zal moeten rekenen op een nipte meerderheid als het lukt om een coalitie te vormen met de kleine SMCP (1).