Foto: John Samson

DEN HAAG – De Tweede Kamer steunt het besluit van de Rijksministerraad om demissionair premier William Marlin (Sint-Maarten) weg te krijgen, zodat de wederopbouw na orkaan Irma kan beginnen. Marlin weigerde te vertrekken na twee moties van wantrouwen.


Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties)
over de ‘aanwijzing’ voor Sint-Maarten

De hulp voor de wederopbouw na orkaan Irma wordt “in gevaar gebracht” door Marlin, aldus premier Mark Rutte vrijdag. Marlin wilde, in tegenstelling tot het parlement, niet akkoord gaan met de Nederlandse voorwaarden daarvoor. Marlin had al zijn ontslag ingediend, maar hoefde van de gouverneur niet meteen te vertrekken.

Onder druk van de Rijksministerraad heeft Marlin alsnog zelf besloten plaats te maken.

Politiek Den Haag opgelucht
VVD-Kamerlid André Bosman steunt de lijn Nederlandse regering hierin. Hij vindt het ‘heel ernstig’ dat dit zover heeft moeten komen, tegelijkertijd ‘jammer dat het zo lang geduurd heeft aan de kant van Sint-Maarten’.

“Het is een steun in de rug van de democratie en het is in het belang van het volk van Sint-Maarten”, reageert Tweede Kamerlid Antje Diertens van coalitiepartij D66. “Er is een discussie geweest in het parlement van Sint-Maarten en dat heeft geleid tot een democratisch besluit en premier Marlin erkent het niet. Hij nam zelf niet het initiatief om weg te gaan.”

“We laten op deze manier weten wie de democratie hier met voeten treedt. Niet Nederland en niet de eilanden”, aldus Diertens (D66) over de ‘aanwijzing’.  “Het is niet iets wat Nederland zegt. Het besluit is in de Rijksministerraad samen met de andere eilanden in stand gekomen.”

‘Geen dictator’
Ook oppositiepartij GroenLinks omarmt het besluit. “De democratie heeft gelukkig een noodrem en geen dictator”, aldus Kamerlid Liesbeth van Tongeren. “Het is nu zeker niet de tijd voor politieke spelletjes. De bevolking van Sint-Maarten verdient alle aandacht en inzet voor de wederopbouw.”

“Mijn hart gaat uit naar mensen die geen dak hebben. Wat wij hier van een afstand zien, dat mensen ongelooflijk veerkrachtig en van het aanpakken zijn. Ze proberen de moed erin te houden en vanuit Nederland moeten we dat ondersteunen.”