Foto: Hilbert Haar

PHILIPSBURG – Minister-president William Marlin is op vrijdagmiddag met onmiddellijke ingang opgestapt, nadat de Rijksministerraad eerder die dag een instructie aan gouverneur Eugène Holiday had gegeven om ‘te bevorderen dat de minister-president van Sint-Maarten wordt ontslagen en opgevolgd.’

Marlin’s taken worden waargenomen door vice-premier en minister van Justitie Rafael Boasman, waarschijnlijk totdat een interim-kabinet aantreedt. Het interim-kabinet moet de verkiezingen van 26 februari volgend jaar voorbereiden.

Motie
Marlin zei tijdens een inderhaast belegde persconferentie dat hij zijn functie beschikbaar had gesteld op 2 november, de dag dat het parlement een motie van wantrouwen tegen hem en vijf van zijn ministers aannam. Toen het parlement vervolgens nog een motie aannam die Marlin’s onmiddellijke vertrek eiste, gaf de minister-president aan dat hij niet nog een keer zijn ontslag zou indienen.

“De dag na het bezoek van de koning, zei ik in de ministerraad dat er een samenzwering aan de gang was om de regering ten val te brengen”, aldus Marlin. “Het was mij duidelijk dat Nederland deze regering aan de kant wilde zetten.”

Mariniers
Marlin verdedigde zijn optreden voor, tijdens en na orkaan Irma. Dat mariniers niet ingrepen tijdens de eerste plunderingen was omdat hun eerste opdracht was om de stormschade in beeld te brengen. “Ik heb me daarover beklaagd bij de generaal in Curaçao. De commandant is toen teruggeroepen en mij is gevraagd dit stil te houden.”

De vertrekkende premier stelt dat de ‘samenzwering om zijn regering ten val te brengen en om hem te demoniseren’ lang voor de komst van orkaan Irma in gang is gezet.

‘Volledige controle’
De eisen tot de instelling van een Integriteitskamer en versterking van de grenscontrole door de Koninklijke Marechaussee, maken volgens Marlin duidelijk dat Nederland Sint-Maarten volledig wil controleren. “Deze instituten krijgen de controle over elke overheidsbeslissing en over immigratie.” Het College financieel toezicht (Cft) houdt de overheidsfinanciën al in de gaten.

Geen vaarwel
“Wij zijn één van de vier landen in het Koninkrijk; we zijn geen kolonie en geen gemeente van Nederland”, benadrukte Marlin. “Maar ik sta hier niet om vaarwel te zeggen. Ik ga niet weg. Ik ben een kandidaat tijdens de verkiezingen in februari en ik leg mijn politieke lot in de handen van de bevolking.”