Foto: John Samson

DEN HAAG – Politiek Den Haag reageert over het algemeen positief op de verkiezingsuitslag van Sint-Maarten. Volgens staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) biedt deze uitslag ‘perspectief voor samenwerking’. De partij United Democrats heeft tijdens de verkiezingen van maandag de meeste zetels binnengehaald.

Sint-Maarten ging vervroegd naar de stembus, nadat er onder voormalig premier William Marlin van National Alliance een politieke crisis ontstond in de nasleep van orkaan Irma.

Eén zetel tekort
De United Democrats, de aartsrivaal van oud-premier Marlin’s National Alliance, wilde liefst alleen kunnen regeren, maar de partij komt daarvoor een zetel tekort. De kleine christelijke partij SMCP heeft een sleutelrol in welke coalitie gevormd kan worden.

Het is daarmee niet uitgesloten dat de partij van Marlin, die tegenstander was van de Nederlandse voorwaarden die kleefden aan het wederopbouwfonds van 550 miljoen euro, terugkomt.

 • VVD: ‘bijzondere uitslag’
  De grootste coalitiepartij van Nederland is blij met het verloop van de verkiezingen, maar reageert terughoudend over de uitslag. “Het lastige is dat de partijen geen programma hebben gemaakt waarmee ze de verkiezingen zijn ingegaan.”

  Tweede Kamerlid André Bosman namens de VVD
 • SP: eerst zien, dan geloven
  Op basis van de verkiezingsuitslag hebben inwoners van Sint-Maarten niet gekozen voor ‘een verandering’, is conclusie van de SP. “Ik zie ook dat een aantal mensen die worden verdacht van fraude, belastingontduiking en stemmen kopen toch weer opnieuw gekozen zijn”, aldus Ronald van Raak.

  Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP)

  “Het allerbelangrijkste voor de mensen op Sint-Maarten, is dat de wederopbouw echt kan beginnen. Dat we mensen gaan helpen. Het eiland er weer bovenop te krijgen. Ik hoop dat met de regering die er komt, het ook gaat lukken.”

 • CDA wil inzetten op ‘goede relaties’
  Net als coalitiepartner VVD is het CDA ‘blij’ dat de verkiezingen op Sint-Maarten goed zijn verlopen. “Ik hoop nu dat er heel snel een stabiele regering wordt gevormd”, aldus Joba van den Berg.

  Joba van den Berg namens het CDA

  Volgens het Kamerlid is de inzet van het CDA om de relatie met Sint-Maarten te verbeteren, zodat ‘mensen het beter gaan krijgen en dat Nederland de mensen met kennis en kunde kan ondersteunen’.

 • D66: ‘uitslag geeft vertrouwen’
  Een formatie van de winnende partijen UD en SMCP ‘geeft vertrouwen om verder te gaan met de wederopbouw’, laat Tweede Kamerlid Antje Diertens weten. “We zijn blij dat de verkiezingen stabiel zijn verlopen”
 • GroenLinks hoopt op ‘stabiele regering’
  “Fijn dat er verkiezingen waren zonder rare incidenten. Zo hoort dat in een democratie”, reageert Liesbeth van Tongeren namens GroenLinks. De partij hoopt dat er ‘snel een stabiele regering komt om de wederopbouw ter hand te nemen en de inwoners een goede toekomst te geven’.
 • Partij van de Arbeid: ‘vaart maken’
  Volgens PvdA-Kamerlid Attje Kuiken biedt deze uitslag ‘perspectief’. “De partijen hebben nu de verantwoordelijkheid een stabiel en integer kabinet te vormen en hiermee aan de slag te gaan. Na de verwoesting van orkaan Irma wil je als inwoner er zeker van zijn dat er vaart wordt gemaakt met de wederopbouw.”