Foto: Hilbert Haar

PHILIPSBURG – Wat al een tijdje in de lucht hing is nu ook gebeurd: het parlement van Sint-Maarten heeft de regering van minister-president William Marlin op donderdagmiddag met een motie van wantrouwen naar huis gestuurd.

Nog voor de stemming maakte minister Emil Lee (Volksgezondheid, Sociale Ontwikkeling en Arbeid) zijn positie beschikbaar. Minister van Financiën Richard Gibson Sr. had woensdag al aangegeven dat hij zijn ontslag zou indienen als de motie van wantrouwen zou worden aangenomen.

Stemmen
De fracties van de Verenigde Volkspartij (UP) van Theo Heyliger, de Democratische Partij van Sarah Wescot-Williams en het lid Chanel Brownbill (Verenigde St. Maarten partij, USp) steunden de motie. Twee leden van de USp en de vier leden van de Nationale Alliantie stemden tegen.

Marlin heeft zijn ontslag ingediend bij de gouverneur van het eiland nadat de motie van wantrouwen werd aangenomen. Gouverneur Eugene Holiday neemt het ontslag in beraad.

Geen nationale eenheid
Leden van de – tot voor kort – regeringspartijen Usp en Nationale Alliantie probeerden vergeefs het parlement over te halen tot het vormen van een regering van nationale eenheid. Maar de regering van Marlin viel toch over twee onderwerpen: de veronderstelde ‘lakse reactie’ op de gevolgen van orkaan Irma en de ruzie met Nederland over de voorwaarden voor financiële hulpverlening voor de wederopbouw.

Er zijn donderdag nog twee moties unaniem aangenomen: om akkoord te gaan met grensbewaking door de Koninklijke Marechaussee en het aanpassen van het wetsvoorstel voor de Integriteitskamer.