Foto: Pixabay

DEN HAAG – Het Nederlandse kabinet heeft 550 miljoen euro ‘gereserveerd’ voor het hulpfonds voor Sint-Maarten na orkaan Irma. De wederopbouw kan ‘zo spoedig mogelijk’ beginnen, als de eilandregering instemt met de voorwaarden.

Nederland wil dat het bestuur op Sint-Maarten eerst akkoord gaat met het oprichten van een Integriteitskamer en grenstoezicht door Nederland om corruptie te voorkomen. Premier William Marlin weigerde dat te doen, ondanks aandringen van het parlement, en is daarom weggestuurd. Hij heeft op zijn beurt nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Knops herhaalde vrijdag ook zaken te willen doen met met een tussentijdse regering.


Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties)
na afloop van de ministerraad


550 miljoen euro
Het bedrag voor de wederopbouw zal in stappen worden vrijgemaakt. De hulp blijft dan wel ‘voorwaardelijk’, zei staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) na de ministerraad vrijdag. “Het is nu aan Sint-Maarten om te bewijzen dat dit op een goede manier weggezet kan worden”, aldus Knops.

“Op het moment dat er niet wordt meegewerkt of dat we merken dat er dingen fout gaan, dan hebben altijd de mogelijkheid om onze hulp op te schorten”, aldus Kops. “Ik doe dat liever niet. Het is belangrijk dat het geld daar terechtkomt, maar ik wil ook dat het Nederlandse belastinggeld op een goede manier besteed wordt.”

Hoe het fonds er precies uit gaat zien en op welke manier de controle op het geld komt, wordt uitgewerkt, zei Knops. “Uiteraard blijf ik daar politiek verantwoordelijk voor.”

Saba en Sint-Eustatius

De Caribische gemeenten Saba en Sint-Eustatius krijgen samen 67 miljoen euro voor het herstel na orkaan Irma en dat staat los van het bedrag voor Sint-Maarten.”Ook daar wordt gekeken waar het geld naartoe gaat”, benadrukt Knops.

Verschillende ministeries in Nederland zijn nu bezig om de plannen verder uit te werken, maakte de staatssecretaris bekend vrijdag. Onder andere de havens en de vliegvelden zullen worden opgeknapt.

Miljarden nodig
Het bedrag van 550 miljoen euro is niet voldoende om de verwoesting op Sint-Maarten door orkaan Irma en Maria te herstellen. Volgens een schatting van de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten, gaat om miljarden aan schade. Nederland voert gesprekken met de Wereldbank om te kijken hoe zij aan de wederopbouw van Sint-Maarten kunnen bijdragen.

De besteding van de Nederlandse bijdrage die nu klaar staat, zal voor een groot deel plaatsvinden via internationale organisaties. De bijdrage kan vorm krijgen in leningen, giften of inzet in natura.