Van links: William Marlin (NA), Sarah Wescot-Williams (DP), Frans Richardson (YSp), Silveria Javobs (NA) en Cornelius de Weever (DP). Foto: DP / Michael Ferrier

Van links: William Marlin (NA), Sarah Wescot-Williams (DP), Frans Richardson (YSp), Silveria Javobs (NA) en Cornelius de Weever (DP) – foto: DP / Michael Ferrier

PHILIPSBURG – De Verenigde Volkspartij (UP) van Theo Heyliger won de parlementsverkiezingen vrijdag, maar de partij staat toch met lege handen. De zeven zetels die de groene partij binnensleepte waren net niet genoeg voor een absolute meerderheid in het vijftien zetels tellende parlement.

 
De andere drie zetelwinnaars – Nationale Alliantie (vier), Democratische Partij (twee) en Verenigd St. Maarten (twee) sloten in de vroege ochtenduren op zaterdag een akkoord om een nieuwe regering te vormen.


Anders dan in Nederland gebruikelijk is, waar de winnaar van de verkiezingen de eerste optie krijgt om een regering te vormen, beginnen in St. Maarten de onderhandelingen tussen willige partners geheel willekeurig.

 
Integriteit
De UP was betrokken bij stemfraude in 2010. Daarvoor zijn echter alleen enkele politieagenten en een vertegenwoordiger van de partij voor de rechter gedaagd. De UP en partijleider Heyliger zijn door het OM niet onderzocht, reden voor de rechtbank het OM niet-ontvankelijk te verklaren.

 
Belastingontduiking
Op de UP-lijst stonden Maria Buncamper-Molanus die verdacht wordt van witwassen, en Silvio Matser, die in december voor de rechter moet verschijnen wegens belastingontduiking voor een bedrag van 3.2 miljoen dollar. Matser stond als lijstduwer op de UP-lijst maar haalde zoveel stemmen dat hij lid wordt van het nieuwe parlement.

Opmerkelijk
Alle stemmen waren zaterdagmorgen nog niet geteld, en het is nog niet duidelijk welke gezichten het nieuwe parlement gaan vormen. Opmerkelijk is dat Silveria Jacobs, de minister van Onderwijs in het eerste Wescot-Williams kabinet, meer stemmen binnenhaalde dan haar partijleider William Marlin.

Door Hilbert Haar