Foto: Defensie

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG – Orkaan Irma, een orkaan van de zwaarste categorie (5), raasde woensdag over Sint-Maarten. De schade is enorm. Aan de Franse kant van het eiland zijn vier doden gevallen, aan de Nederlandse kant één dode. Eveline Henriquez-Dijkhoffz zat er middenin en neemt verslagen de schade op. “Ons dak zit er nog op, maar de schade om ons heen is enorm.”

Eveline vertelt wat ze om haar heen ziet op Sint-Maarten, nadat orkaan Irma langs raasde

Eveline besloot op het laatste moment met haar man en twee zoons van 14 en 7 jaar thuis te blijven in Pointe Blanche. Maar wel onder het huis, in een gang bij de garage dat goed bewapend is met beton. “Dat is een verstandige beslissing geweest, we zaten daar veilig. Het is niet te beschrijven hoe dat voelt en klinkt, zo’n orkaan. Het is net een trein die voor je neus voorbij raast.”

Oog
Toen het oog van Irma over Sint-Maarten hing, verstevigden Eveline en haar man snel wat geïmproviseerde orkaanbeveiligingen aan hun huis. “Het oog ging veel sneller over het eiland dan eerst was voorspeld, binnen een kwartier moesten we weer snel naar binnen vluchten.”

Eveline en haar gezin hebben een cistern om zichzelf van water te voorzien, maar ze kan vanuit haar huis zien dat een grote wateropslagtank, waar veel bewoners van afhankelijk zijn, is ingestort. “Alles lijkt weggevaagd. Hier komt het eiland niet zomaar bovenop. Dit gaat maanden duren, de infrastructuur lijkt compleet verwoest.”

Communicatie met Sint-Maarten gaat zeer moeizaam. De elektriciteit is weg en de meesten hebben geen internetverbinding, waardoor familie en vrienden in het buitenland lang moeten wachten op een geruststellend bericht. Het vliegveld en de haven zijn onbereikbaar, en de militairen van de marine en landmacht proberen via een helikopter op het eiland te komen.

Militairen
“Ik zie overal telefoonmasten en bedrading op de grond, er is geen doorkomen aan” , vertelt Eveline. Ook heeft ze nog geen militairen gezien, wel de kustwacht van een afstand. “Ik had wel verwacht dat ik meer militairen zou zien in onze wijk, omdat hier dichtbij een kazerne is.” Zij hoopt dat defensie snel wat kan doen aan de communicatie. “Tijdens eerdere stormen en orkanen was er altijd wel een radiostation in de lucht die de bange mensen door de nacht heen kon lozen. Maar nu was er al snel radiostilte, en nog steeds.”

Ondertussen maakt de tweede orkaan zijn optocht: orkaan José lijkt een categorie 2 orkaan te worden en ook Sint-Maarten op het pad te hebben. “We hebben onze veilige gangetje om te schuilen, maar ik weet niet of ons huis het weer overleeft, ook al is het een categorie 2. En ik kan maar geen informatie krijgen over het verloop van José, want ik kan geen lokale radiostation ontvangen.”

Vanuit haar huis ziet ze dat de haven er slecht aan toe is en dat een zendmast tegen een berg aanligt. “Misschien duurt het wel weken voordat alles weer in de lucht is. Ik houd mijn hart vast.”