Foto: Europees Parlement

BRUSSEL – De voorzitter van het Europees Parlement vindt dat óók het Nederlandse deel van het eiland Sint-Maarten in aanmerking moet komen voor financiële steun vanuit de Europese Unie (EU). 

“Ik vind dat we deze burgers, die stemmen bij de Europese verkiezingen en die dezelfde verwoesting hebben ondergaan als hun Franse buren, moeten helpen”, zegt parlementsvoorzitter Antonio Tajani. Hij gaat namens het parlement een brief sturen naar de Europese president Jean-Claude Juncker, die volgens hem met een oplossing moet komen.

Wel geld voor Franse deel
Het Franse deel, Saint-Martin, is via Frankrijk deel van de EU en komt daarom direct in aanmerking voor geld uit het Europees Noodfonds. Voor het Nederlandse deel geldt een andere staatkundige situatie doordat het een autonoom land is in het Nederlands Koninkrijk. Maar het verschil in staatkundige verhouding is volgens Tajani nu niet belangrijk.

“Als gevolg van deze staatkundige status kan het Nederlandse deel van Sint-Maarten geen directe hulp van de Europese Unie ontvangen”, legt de parlementsvoorzitter uit. Dat is onterecht volgens Tajani, want er is volgens hem wel degelijk sprake van een indirecte verbinding met het Nederlands Koninkrijk.

Geld hard nodig
Het geld uit de EU kan op Sint-Maarten gebruikt worden voor onder andere infrastructuur. Negentig procent van alle huizen en gebouwen op Sint-Maarten is beschadigd, blijkt uit een inventarisatie van het Rode Kruis en TNO. Een derde van de huizen is compleet verwoest.

Debat
Vanavond debatteert het Europees Parlement over de nasleep van orkaan Irma. De gevolmachtigd minister van Aruba, Juan-David Yrausquin, is daar ook bij uit solidariteit.

Nederland
EU-parlementariërs van het CDA, de VVD en PvdA hebben maandag de Europese Commissie ook opgeroepen om meer flexibiliteit te tonen in de geldkwestie voor Sint-Maarten. Ook de Nederlandse regering deelt die opvatting.