PHILIPSBURG / HILVERSUM – “We zijn echt wel blij met de mariniers die hiernaartoe zijn gestuurd, maar het zijn er nog lang niet genoeg. We hopen dat er meer hulp komt.” Dat vertelt de 30-jarige Marvio Cooks vanaf Sint-Maarten.

Samen met zijn familie heeft hij zijn toevlucht gezocht in Little Bay. Om hem heen ziet hij veel mensen plunderen, velen uit gebrek aan voedsel, water en onderdak, maar sommigen nemen ook gloednieuwe elektronica mee. “Meer toezicht en handhaving is hard nodig.”

Marvio Cooks vertelt aan correspondent Natasja Gibbs over het plunderen op Sint-Maarten (Engels)

Gevangenis
Ook Eveline Henriquez-Dijkhoffz, die op Sint-Maarten in de wijk Pointe Blanche temidden van de ravage zit, hoopt op meer militairen. “Er wordt heel wat ingebroken, vooral in de Pelican Area, daar is met spoed militaire hulp nodig.”

In dezelfde wijk staat de gevangenis van Sint-Maarten, Pointe Blanche gevangenis. “De gevangenis is beschadigd. Er zitten daar mariniers om de boel te bewaken, dus ik probeer er niet teveel over na te denken”, vertelt Eveline. Koortsig is ze op zoek naar nieuws over orkaan Jose, die een categorie 4 orkaan lijkt te worden, en of het hun kant op komt. Tot haar opluchting is een van de radiostations op het eiland weer in de lucht, maar toch blijft informatie schaars.

“Ik hoorde van mijn zus dat zelfs de koning komt om morale steun te geven”, zegt Marvio. “We zijn erg blij met de steun en goederen vanuit Nederland, maar velen hopen ook op een harde hand tegen het plunderen en de inbraken.”

Marvio Cooks vertelt aan correspondent Natasja Gibbs hoe belangrijk de hulp vanuit Nederland is (Engels)

Eveline is van plan om net zoals tijdens orkaan Irma, thuis te blijven in een gang bij haar garage, dat bewapend is met beton. “Er zijn nauwelijk shelters. Laat de mensen die alles kwijt zijn daar de ruimte hebben.” Het dak van haar huis zit er nog op, maar vele van haar buren hebben niet hetzelfde geluk. Ze probeert zoveel mogelijk op te ruimen, samen met haar man het huis verder te verstevigen en anderen te helpen. Haar zoon stuurt ze soms op pad om te informeren naar buren, waarvan familieleden in het buitenland nog niets van gehoord hebben.

Eveline Henriquez-Dijkhoff vertelt aan correspondent Leoni Leidel-Schenk over de ravage om haar heen op Sint-Maarten (Nederlands)

Onderdak, veiligheid en genoeg drinkwater en voldoende voedsel voor de mensen zijn de prioriteiten waar defensie op Sint-Maarten druk mee is. “Wij hebben een grote cistern (regenbak onder het huis) en die zit vol. We hebben voorlopig water. Eten wordt uiteindelijk wel een probleem, indien er geen toevoer wordt bedacht. Uit een informele inventaris onder onze kennissenkring lijkt dat er wel een paar supermarkten zijn die geen grote schade aan hun koeling hebben”, vertelt Eveline. “Dat zou betekenen dat ze binnenkort goederen kunnen leveren.”

‘Gemeenschap helpt elkaar’
Marvio zegt dat het drama op Sint-Maarten mensen ook dichter bij elkaar brengt. “Mensen zijn in shock maar ook dankbaar dat ze nog in leven zijn en staan klaar om straks alles weer op te bouwen. Iedereen probeert elkaar te helpen en mogen bij elkaar schuilen voor de volgende storm.”

‘De gemeenschap vormt een eenheid’, vertelt Marvio Cooks (Engels)