Foto: Hazel Durand

THE BOTTOM – “Beangstigend”, zegt Bart, die tijdelijk op het eiland Saba werkt, over orkaan Irma. “Een van de luiken van mijn voordeur vloog eruit en alles begon met geweld klapperen.” Bart sloot zich snel op in de badkamer en kwam er verder zonder kleerscheuren vanaf. “Daarna komen je buiten en dan zie je dat het mooie eiland, de koningin van de Caraïben, gewoon gestript is.”

Bart is op Saba en vertelt over zijn ervaring met orkaan Irma

Saba is geschokt na het passeren van orkaan Irma die het leven op het eiland gruwelijk heeft ontwricht. Hoewel niemand ernstig lichamelijk letsel had en er ook geen doden zijn gevallen, heeft Irma verschillende mensen dakloos gemaakt. Mensen wiens huizen nog enigszins intact zijn, haasten zich om zo snel mogelijk van alles te repareren in afwachting van alweer de volgende orkaan: José.

Veel huizen op Saba hebben geen dak meer. Foto: Hazel Durand

De orkaan José wordt steeds sterker en de verwachting is hij tegen vrijdag is uitgegroeid tot een Categorie 3 orkaan. Het Nationale Orkaan Centrum heeft een orkaanwacht uitgevaardigd voor de Caraïbische eilanden, inclusief Saba en Sint-Eustatius. Er wordt verwacht dat José windsnelheden zal halen van 180 kilometer per uur.

Schade
De hoofdstad van het eiland, The Bottom, en het naburige St. Johns hebben de grootste schade geleden. Diverse daken zijn door de sterke winden van Irma van 300 kilometer per uur er af gewaaid. De beroemde flora van het eiland heeft helaas enorme schade geleden. Over het hele eiland zien de bergen er uit alsof er een grote brand heeft gewoed.

Foto: Hazel Durand

Uit voorzorg heeft het elektriciteitsbedrijf dinsdagnacht de stroom afgesloten. Hierdoor raakten veel mensen afgesneden van de buitenwereld, wat de ervaring nog zenuwslopender maakte. “We zijn allen verdrietig om de vernieling en de ravage op Sint-Maarten”, zegt de gezaghebber van het eiland Jonathan Johnson.

Opruimen
Het elektriciteitsbedrijf van Saba is momenteel nog bezig met het herstellen van de levering van elektriciteit aan alle delen van het eiland. Woensdagavond hadden de meeste delen van het eiland weer stroom.

Het rampenbestrijdingsteam van Saba was op woensdag na de orkaan op volle sterkte. “Sinds gisteren zijn we bezig met opruimen en we danken allen die zijn komen helpen”, zegt Johnson.

Een groep vrijwilligers van de Saba University School of Medicine, samen met lokale bewoners en de Nederlandse Marine waren druk bezig met het opruimen van het puin in de straten. De straten van The Bottom lagen vol omgewaaide bomen en andere voorwerpen die de weg versperden.

Een groot deel van dit huis is weggeblazen. Foto: Hazel Durand

Het orkaangeweld duurde bijna 7 uur en was voor velen een emotionele ervaring. “Dit is voor ons een uitdaging, maar we hebben een team dat hier aan werkt. Ik dank jullie nogmaals dat jullie gevolg gegeven hebben aan de waarschuwingen ten aanzien van de orkaan Irma. Ik ben dankbaar voor de inspanningen van iedereen. De komende dagen, weken en maanden zullen we het druk hebben met het opruimen en de wederopbouw”, aldus Johnson.