Foto: Defensie

DEN HAAG – Nederlandse toeristen en gezinsleden van Nederlandse ambtenaren die naar Sint-Maarten zijn uitgezonden worden vanaf vandaag geëvacueerd. Dat zei premier Mark Rutte zondag in een persconferentie vanuit het Nationaal Crisiscentrum in Den Haag.

In totaal zijn er 530 Nederlandse toeristen die de komende dagen van Sint-Maarten geëvacueerd worden. Daarna zal de prioriteit liggen om mensen die voor werk of studie op Sint-Maarten zijn te evacueren.

De evacuatie zal waarschijnlijk met militaire of humanitaire vluchten plaatsvinden. Voor commerciële vluchten is het vliegveld op Sint Maarten nog lang niet geschikt. De Koninklijke Marechaussee heeft een evacuatie-centrum opgezet voor mensen die van het eiland weg willen.

De afgelopen dagen zijn al de eerste mensen geëvacueerd die met spoed weg moesten. Bijvoorbeeld 60 patiënten die een nierdialyse nodig hadden of mensen die net een operatie achter de rug hadden. Ook de eerste gezinnen van Nederlandse ambtenaren die op het eiland wonen zijn naar Curaçao gebracht.

KLM-vlucht
Vanuit Amsterdam is zondag een extra KLM-vlucht naar Curaçao vertrokken om gestrande passagiers op te halen. Passagiers die vanuit Sint-Maarten zijn geëvacueerd en een KLM-ticket hebben, kunnen maandagavond (lokale tijd) met de extra vlucht (KL738) vanaf Curaçao terug naar Amsterdam.