Foto: National Hurricane Center

DEN HAAG/KRALENDIJK – De Caribische gemeenten Saba en Sint-Eustatius zijn met hun rampenplan ‘goed voorbereid’ op orkaan Irma, stelt Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella. Hij vertegenwoordigt de Nederlandse regering in de drie Caribische gemeenten.

Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella over het rampenplan voor orkaan Irma

Het KNMI verwacht morgenochtend lokale tijd de hoogste windsnelheid, mogelijk zo’n 250 kilometer per uur, veel regen en vloedgolven tussen de 7 en 8 meter. Isabella laat vanuit Bonaire weten dat op Saba en Sint-Eustatius voldoende geoefend is om de rampenplannen te kunnen uitvoeren. Ook ‘op basis van de ervaringen’ in het verleden met orkanen, zegt de Rijksvertegenwoordiger.

Militaire steun
Defensie verwacht “heel veel ellende”. Voorlopig worden zo’n 300 militairen en medewerkers gestuurd naar Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius. Op dit moment is er op de drie eilanden 150 militair personeel verspreid. Als de orkaan voorbij is, zullen woensdag twee marineschepen aankomen met extra mankracht, zware materieel, helikopters en snelboten.

Vanuit bijzondere gemeente Bonaire, dat 810 kilometer op afstand ligt van Saba en Sint-Eustatius, is er ook extra mankracht van de politie en brandweer overgevlogen.

Nederlandse regering
De Nederlandse regering laat via de Rijksvoorlichtingsdienst weten ‘eventuele verdere hulpvragen’ snel op te pakken. Minister Plasterk houdt namens de Nederlandse regering nauw contact met Rijksvertegenwoordiger Isabella, die met de autoriteiten op Sint-Eustatius en Saba overlegt.