V.l.n.r. Franklin Meyers, Theo Heyliger, william Marlin en Silveria Jacobs met de overeenkomst tussen beide partijen. Foto todaysxm.com

V.l.n.r. Franklin Meyers, Theo Heyliger, William Marlin en Silveria Jacobs met de overeenkomst tussen beide partijen – foto: todaysxm.com

PHILIPSBURG – De aanvankelijke bedoeling om door te gaan met de zittende coalitie na de verkiezingen van maandag is stukgelopen op de eisen van Frans Richardson, leider van de United St. Maarten partij (USp).

National Alliance (NA) leider William Marlin heeft daarop een overeenkomst met Theo Heyliger’s United People’s (UP) partij getekend. Deze coalitie heeft tien zetels in het nieuwe parlement.

Portfolios
NA levert de minister-president (William Marlin) en de ministers van Financiën (Richard Gibson), Onderwijs (Silveria Jacobs) en Volkshuisvesting (Rodolphe Samuel).

De UP levert de ministers van Toerisme en Economische Zaken (vermoedelijk May-Ling Chun), Justitie (mogelijk Roland Duncan) en Volksgezondheid (Dr. Lloyd Richardson of Cornelius de Weever) en de Gevolmachtigd Minister (Josianne Artsen) en de voorzitter van het parlement (mogelijk Jules James).

Weerzin
De coalitie is gebouwd op weerzin tegen de USp, waar ‘overlopers’ Silvio Matser en Maurice Lake onderdak hebben gevonden. Ook de voormalig minister van Volksgezondheid Maria Buncamper-Molanus, die twee jaar geleden nog op de UP-lijst stond, zit bij de USp. Matser en Buncamper-Molanus hebben strafrecherlijke veroordelingen op hun naam, maar Matser keert toch als de nummer drie van de USp terug in het parlement.

Breukje
Een eerste breukje in de coalitie is al zichtbaar; NA-parlementariër Christophe Emmanuel is ontevreden omdat niet hij, maar Samuel minister van Volkshuisvesting wordt. Hij wil niet samenwerken met de UP, maar heeft nog niet aangekondigd dat hij zich onafhankelijk zal verklaren. Zonder Emmanuel behoudt de NA-UP coalitie een 9-6 meerderheid in het nieuwe parlement.

Door Hilbert Haar