Claudius en Maria Buncamper komen aan bij de rechtbank. Foto Today / Milton Pieters

Claudius en Maria Buncamper komen aan bij de rechtbank. Foto Today / Milton Pieters

PHILIPSBURG – De rechtbank in St. Maarten heeft de voormalige minister van Volksgezondheid Maria Buncamper-Molanus en haar echtgenoot Claudius Buncamper – hoofd van de afdeling infrastructuurbeheer op het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening, Milieu en Infrastructuur allebei veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden en 240 uur dienstverlening wegens belastingontduiking en valsheid in geschrifte.

De inmiddels gepensioneerde notaris Francis Gijsbertha kreeg 240 uur dienstverlening opgelegd voor het opstellen van valse aktes. De directeur van het bouwmaterialenbedrijf SBS, Ican Havertong, kreeg 3 maanden voorwaardelijk en 120 uur dienstverlening. Oniel Walters, de 79-jarige stroman in dit verhaal, werd vrijgesproken.

Baan kan niet meer

De uitspraak betekent dat Buncamper-Molanus geen directeur kan worden van ziektekostenverzekeraar SZV omdat kandidaten voor deze functie gescreend moeten worden door de nationale veiligheidsdienst VDSM. Met een veroordeling op haar naam kan de voormalige minister, die de beste kandidaat was voor deze functie, die baan uit haar hoofd zetten.

Claudius Buncamper behoudt gewoon zijn baan bij het ministerie. Voor ambtenaren is ontslag alleen mogelijk indien een vrijheidsbenemende straf wordt opgelegd.

Nepbedrijf

De Buncampers richtten in december 2008 het nepbedrijf Eco Green op bij notaris Gijsbertha. Drie dagen later verkochten ze het economisch eigendom van een stuk erfpachtgrond aan Eco Green voor 3 miljoen dollar. Op dezelfde dag tekende Eco Green een leaseovereenkomst met SBS.

SBS betaalde 18,750 dollar rente per maand aan Eco Green dat vervolgens dit geld doorsluisde naar de Buncampers als termijnbetaling voor het economisch eigendom. Rente is belastbaar, maar winst uit de verkoop van activa is belastingvrij.

Belasting beduveld

Op deze manier beduvelden de Buncampers de belastingdienst voor 80,000 gulden (ongeveer 44,700 dollar).

Het is nog niet bekend of de verdachten in hoger beroep gaan.

Door Hilbert Haar