Foto: RVD/Martijn Beekman

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) maakt zich zorgen over de onafhankelijkheid van Bonairiaanse media. Ze wil voor de Caribische eilanden daarom geld vrijmaken om de kwaliteit en het aanbod te verbeteren.  

“Ik heb begrepen dat het vrij commercieel is de lokale media hier; dat er veel reclame wordt gemaakt en dat het niet zo onafhankelijk is. Dat is een grote zorg”, zegt Uslu tegen het einde van haar eerste werkbezoek aan de eilanden. Bij een volgend bezoek wil ze daarom ook stilstaan bij de rol van de media.

Ook maakt ze zich zorgen over de nieuwsvoorziening voor Saba. “De eilandsraad zei: wij hebben bijvoorbeeld weinig meegekregen over de excuses van 19 december, omdat we hier geen media hebben.”

Volgens Uslu wordt momenteel gewerkt aan het ‘versterken en professionaliseren’ van media in Nederland. De vraag is in hoeverre de Caribische eilanden hierin betrokken worden. “Dat weet ik niet heel goed”, geeft ze toe. “Het is belangrijk om te kijken op welke manier lokale media in het Caribisch gebied kunnen worden versterkt.”

Geld is volgens de staatssecretaris geen probleem om Caribische media te helpen versterken. “Er is best een heel groot budget voor. Voor onderzoeksjournalistiek, maar ook de samenwerking tussen regionale en publieke media. Dat is wel iets wat ik ga navragen als ik weer in Nederland ben.”

In tegenstelling tot gemeenten in Nederland, is er geen regionale omroep voor de drie bijzondere Caribische gemeenten Bonaire, Saba en Statia. Vorig jaar hebben verschillende radio- en tv-stations op Bonaire zich fel tegen dat idee uitgesproken. Makers vrezen dat hun eigenheid en baanzekerheid dan op het spel komen te staan.

Wel hebben mediamakers en journalisten op het eiland aangegeven behoefte te hebben aan trainingen op het gebied van interviewen, researchen en hoe ze beter kunnen netwerken.

Eerder liet minister Arie Slob (Media) zich al uit over de kwaliteit van de mediavoorziening in de bijzondere gemeenten. Ook hij worstelde met de vraag hoe media en journalisten op de eilanden het beste kunnen worden geholpen.

Eerste werkbezoek Uslu aan eilanden
Het eerste werkbezoek van de staatssecretaris aan de Caribische eilanden stond in het teken van cultuur en geschiedenis. “We hebben het gehad over het slavernijverleden, over de cultuurfondsen en in hoeverre die hier bereikbaar zijn en de inzet van cultuurcoaches.”

Ook waren er gesprekken met het eilandsbestuur over de komst van de nieuwe bibliotheek en over monumenten en de restauratie daarvan. De komende tijd maakt het kabinet hier geld voor vrij, zegt Uslu.

Eerder zei staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) dat de verschillende kabinetsleden vaker naar de eilanden moeten afreizen. Dat zou tot betere politieke beslissingen leiden in Den Haag voor inwoners van de eilanden, vindt zij.