De aanstaande versobering in de zorgverzekering op Bonaire, Saba en Sint Eustatius is niet te ingrijpend. Dat schrijft minister Edith Schippers van Volksgezondheid in een reactie op vragen hierover vanuit de Eerste Kamer.

De ruimere toekenning van vergoedingen voor fysiotherapie en bepaalde tandheelkundige behandelingen in Caribisch Nederland was altijd al onderdeel van een (tijdelijke) overgangsfase. Schippers schrijft dat het doel altijd is geweest om de basiszorg op de eilanden gelijk te trekken met die in het Europese deel. Zij denkt dat de gevolgen van de versobering per 1 juli niet tot problemen en hogere zorgkosten voor de burgers zullen leiden.

Fysiotherapeuten, tandartsen en burgers in Caribisch Nederland klaagden over de wijzigingen in de zorgverzekering, die oorspronkelijk per 1 januari 2013 zouden ingaan, maar uitgesteld zijn tot 1 juli. Met de brief van Schippers krijgen zij het lid op de neus. Schippers is in haar brief ongevoelig voor alle argumenten die vanuit de eilanden en de Eerste Kamer zijn aangedragen.

Aanvullende verzekering
Schippers geeft toe dat het voor Caribisch Nederland niet gelukt is een aanbieder te vinden die aanvullende verzekeringen aanbiedt. Een afwijking met het aanbod in Europees Nederland. Toch denkt Schippers dat dit ontbreken van aanvullende verzekeringen acceptabel is: ze schrijft dat ook in het Europese deel veel mensen afzien van een aanvullende verzekering. De gevolgen voor de koopkracht in Caribisch Nederland zijn voor Schippers wel onduidelijk, omdat het effect afhankelijk is van in hoeverre mensen gebruik maken van aanvullende zorg en hoe groot het aanbod is.

Medische uitzendingen blijven noodzakelijk vanwege de grootte van de eilanden. Volgens Schippers is dit goed geregeld en kunnen ook lagere inkomens van de zorg gebruik maken omdat zij hun behandleingen vergoed krijgen. De minister is tevreden dat er nu één regeling is, uitgevoerd door één organisatie in plaats van het oude aanbod aan regelingen en aanbieders. De medische uitzendingen zijn en blijven een grote kostenpost. De minister zal deze kosten goed in de gaten houden.

Kosten
De kosten voor de zorg op de eilanden en de verbeteringen van de zorg worden, schrijft Schippers, grotendeels betaald door Europees Nederland. In 2012 kostte de zorg naar verwachting zo’n 80 miljoen euro, waarvan Europees Nederland 50 miljoen betaalde. In 2016 verwacht de minister dat de kosten voor de zorg op de eilanden 100 miljoen zal zijn, waarvan Europees Nederland 70 miljoen betaalt.De minister vindt het niet verkoopbaar dat de eilanden ruime zorgregelingen hebben terwijl in Europess Nederland de rekening betaald wordt en bovendien flink bezuinigd wordt.
Schippers hoopt in maart met de eilandsbesturen te kijken naar een langetermijnbeleid voor de zorg tijdens de CN-week in Nederland.

De hele brief van minister Schippers is hier te lezen.

door: Jamila Baaziz