Het belevingsonderzoek roept vraagtekens op

Het belevingsonderzoek roept vraagtekens op bij eilandbewoners

KRALENDIJK – De resultaten van het belevingsonderzoek 2013 laten zien dat de kwaliteit van de dienstverlening van rijksoverheidsdiensten over het algemeen als voldoende tot goed beoordeeld wordt, zo liet Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) weten.

Het onderzoek is echter op de eilanden met de nodige verbazing ontvangen. “Wat een slecht onderzoek. Hoeveel mensen zijn er ondervraagd, hoeveel hiervan zijn Bonairianen, hoeveel volwassen mannen/vrouwen? Blijkbaar niemand die in het onderwijs werkt en niemand met ernstige medische klachten die in Colombia is geweest”, is maar een van de vele negatieve reacties in de sociale media.


Steekproef
Het vorig jaar uitgevoerde belevingsonderzoek moest antwoord geven op de vraag hoe burgers aankijken tegen de veranderingen als gevolg van de gewijzigde staatkundige verhoudingen binnen het Koninkrijk. Daartoe werd een steekproef gehouden door Curconsult.

Hoewel de koopkrachtontwikkeling en het besteedbaar inkomen punten van zorg blijven, is men nog altijd optimistisch gestemd over de toekomst van Bonaire, Saba en St. Eustatius, aldus RCN. Bij nadere beschouwing wijzen de cijfers op een grote verdeeldheid onder de bevolking. Waar 47 procent van de ondervraagden aangeeft dat het beter gaat, stelt een kwart van de ondervraagden dat het juist slechter gaat. Zo’n 54 procent is van mening dat het in de toekomst beter zal worden. De meeste optimisten wonen op Saba.

Waardering
Hoewel de waardering voor de rijksdiensten stijgt, daalt juist het rapportcijfer voor de rijksoverheid als geheel. Volgens onderzoekers heeft dit vooral te maken met de achteruitgang in koopkracht terwijl ook de kritische geluiden ten opzichte van de politie worden genoemd. De onderzoeksresultaten zijn te bekijken op website van de rijksdienst.

Door John van Kerkhof