Foto: RCN

KRALENDIJK – Nederlandse bewindslieden vliegen de afgelopen maanden af en aan naar de Caribische eilanden. Als het aan staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) ligt, zal dat vaker gaan gebeuren. Zij vindt dat de reisbezoeken leiden tot betere politieke beslissingen in Den Haag voor mensen in de Cariben.

Van Huffelen zegt dat ze wat anders is gaan denken en anders is gaan kijken naar de problemen op de eilanden door haar verschillende werkbezoeken aan de eilanden. “Je hoort en ziet het dan van iemand die dat echt meemaakt.”

“Je ziet steeds weer nieuwe indrukken”, zegt Van Huffelen tegen het einde van haar tweede bezoek aan Bonaire. “Daarom vind ik het belangrijk dat mijn collega’s hier naartoe komen; dat ze er zijn. Door samen met mijn collega’s te komen, kunnen we de kern van de problematiek zien.”


Staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) in gesprek met correspondent Marit Severijnse


Op sociale media is vaak de reactie te lezen dat de bewindslieden op ‘snoepreisjes’ zouden zijn als zij de Caribische delen bezoeken. “Maar als je hier niet bent, dan zie je niet wat de kern van de problematiek is. Je kunt ook niet de juiste stappen zetten die ontzettend nodig zijn”, vindt de staatssecretaris.

“In februari heb ik de eerste gesprekken gevoerd met ongelofelijk veel mensen die heel veel verteld hebben over wat zij dachten dat nodig was. Ondertussen hebben we in de voorjaarsnota een flink budget vrijgemaakt voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba.”

Problemen rondom huisvesting in Caribische gemeenten
Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) kwam met staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) mee om te praten over de problemen rondom huisvesting. Er is op Bonaire een grote vraag naar betaalbare huur- en koophuizen.

De Jonge kondigde namens het kabinet een aantal maatregelen aan om ‘de gewone Bonairiaan’ aan een huis te helpen.

Zorg en huiselijk geweld
Deze week was staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) ook aan de beurt. Hij heeft in de bijzondere gemeenten Bonaire en Sint-Eustatius gesprekken gevoerd over de zorg, jeugdzorg en het aanpakken van huiselijk geweld.

Dinsdag sprak hij op Aruba met de drie zorgministers van de autonome landen Curaçao, Sint-Maarten en Aruba om afspraken te maken op het gebied van volksgezondheid.

‘Mensen waarderen de hartelijkheid’

“Het valt op dat de staatssecretaris tijdens haar werkbezoeken veel bezig is om gesprekken aan te knopen met inwoners”, vertelt correspondent Marit Severijnse.

“Tijdens een wandeling aan de boulevard in Kralendijk knoopt ze gesprekjes aan met vissers, bijvoorbeeld. Tijdens de persconferenties op de abc-eilanden begint ze haar toespraken steeds met de eerste paar zinnen in het Papiaments. Het kan misschien voor sommige mensen iets kleins zijn, maar je ziet dat mensen het hier waarderen.”

“Ook richt ze zich in haar speech meteen tot de inwoners: ‘U wilde dat… en we hebben geluisterd. Nu zijn we hier om te luisteren wat er nog meer nodig is’. “Je hoort van inwoners dat ze de indruk hebben dat Van Huffelen iemand is die oprecht in ze geïnteresseerd is. Ze spreekt ook met enthousiasme over culturele feesten die ze daar bijwoont. Het is de toon die de muziek maakt, maar mensen hebben juist ook hierom nu hoge verwachtingen van haar.”

“De gezaghebber heeft ook zijn waardering uitgesproken over het feit dat de staatssecretaris zich heeft voorgenomen om zoveel mogelijk collega’s naar Bonaire te brengen. Men hoopt op Bonaire dat dit zorgt voor daadwerkelijke veranderingen, want ze voelen zich al jarenlang achtergesteld.”