De politieke partijen op Bonaire maken zich op voor de eilandsraadverkiezingen volgende week, op woensdag 20 maart. Een rode draad door de partijprogramma’s is armoedebestrijding. Zeker nu duidelijk is dat de Tweede Kamer nog geen bestaansminimum voor de bijzondere gemeenten (Bonaire, Saba en Sint-Eustatius) wil vaststellen. Terwijl veel eilandbewoners ver onder de armoedegrens leven.

“We zijn niet blij met de Eerste en vooral de Tweede Kamer dat zij geen bestaansminimum willen vaststellen”, zegt de leider van coalitiepartij FSP, Robert (Robby) Beukenboom. “Wij werken ondertussen verder aan mogelijke verhogingen voor verschillende uitkeringen en subsidies. Het vaststellen van een bestaansminimum en meer lokale overheidsinkomsten genereren, zijn aandachtspunten voor FSP.”

Robby Beukenboom in gesprek met Ronald A. Muyden

Nina den Heyer en Elvis Tjin Asjoe van MPB. Foto Ronald A. Muyden

Lijstnummer 2 van de MPB, Nina den Heyer, stelt dat een vaststellingstraject voor het sociaal minimum ‘cruciaal is’. Kortingen voor minderbedeelde kinderen en toeslagen voor alleenwonende 63-plussers zijn enkele armoedebestrijdingpunten die MPB lokaal wil realiseren.

Nina Heyer in gesprek met Ronald A. Muyden

Jean (Jay) Frans van 1Union pa Pueblo. Foto Ronald A. Muyden

1Union pa Pueblo wil dat er meer eigen groenten en fruit op het eiland geplant worden om de prijs hiervan te kunnen verlagen. “We importeren, dus we geven geld uit om eten te kunnen kopen terwijl we dat zelf kunnen produceren”, zegt de de nummer drie van de lijst Jean (Jay) Frans.

Zijn partij is nog in beraad over het voorstel van de Bonairiaanse consumentenbond, Unkobon. De bond stelt voor om met ingang van 2020 het vastrecht voor elektriciteit voor huishoudens met subsidie zodanig te verdelen dat dit daalt van $26,59 naar $22,- per maand. Een tweede elektriciteitsbedrijf zou geen gek idee zijn voor meer concurrentie en dus prijsverlaging, aldus Frans.

Jean Frans in gesprek met Ronald A. Muyden

Suzanne Thode van Lista Suzy Thode vindt dat binnen uiterlijk twee maanden een prioriteitenonderzoek moet komen. Om zo een beeld te krijgen waar meer geld vrij kan komen voor de verhoging van onderstand, kinderbijstand en bijzondere bijstand.

‘Ik ben voor invoering van een WW-uitkering’-Suzy Thode

Ook is ze voor de invoering van een WW-uitkering. “Werkzoekenden krijgen dan tijdelijk van de overheid financiële steun. Zo blijven zij ook uit de criminaliteit. Beide partijen worden hierdoor gestimuleerd om snel weer werk te vinden. De ene voor zijn bestaan en de ander voor de overheidskassa.”

Suzy Thode in gesprek met Ronald A. Muyden

De partij Era Nobo wil een schuldsanering introduceren en een breed draagvlak creëren om ‘beetje bij beetje’ het bestaansminimum voor elkaar te krijgen. Dit zou partijleider Eric Soleana in het Bestuursakkoord toegevoegd willen, die hij ‘een aanwijzing’ van Nederland noemt.

‘Het bestaansminimum moet beetje bij beetje geintroduceerd worden’- Eric Soleana

Partij Demokrat wil de armoede bestrijden door voor meer koopkracht te zorgen. Dit kan volgens partijleider Clark Abraham door de vele tarieven voor zeevracht, die Bonaire op Curaçao betalen moet, te voorkomen door een eigen zeecontainerhaven op het eiland te maken.

Hierdoor gaan de importkosten omlaag en betaalt de consument minder, aldus de partijleider. Voorstellen uit het onderzoek over duurzame energie invoeren, zou ook de consumenten en ondernemers 9 dollarcent per kwh stroom kunnen gaan besparen. Dat is 33 procent minder dan wat zij normaal betalen, aldus Abraham.

Eens met Mark Rutte
Werkgelegenheid en goed betaald werk is volgens Rafael Santana van de eenmanslijst Lista Santana de oplossing voor armoedebestrijding. Hij sluit aan bij wat de Nederlandse premier Mark Rutte tijdens zijn werkbezoek aan Bonaire in januari al uitte: “Beter een baan dan hogere uitkering tegen armoede.”

Lees ook: Band met Nederland blijft belangrijk discussiepunt in verkiezingsstrijd Bonaire

Waar wordt voor gestemd?

Op woensdag 20 maart 2019 kunnen inwoners van Bonaire gaan stemmen voor de Eilandsraadverkiezingen (ER) en voor het eerst voor het Kiescollege (KC). Bij de ER wordt de lokale overheid gekozen en leden van de KC mogen samen stemmen met die van de Provinciale Staten op leden van de Eerste Kamer. Volgens het Centraal Stembureau Bonaire ligt het totale aantal -na de sluiting op 4 februari van de kiesregister- op 14.129 (ER) en 12.663 (KC) kiesgerechtigden. MPB, Demokrat en UPB zijn de enige lijsten waarop gestemd kan worden voor het Kiescollege.