Bonairianen leven ver onder de armoedegrens - foto: Belkis Osepa

Bonairianen leven onder de armoedegrens – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Recente cijfers van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) bevestigen de al lang bestaande vermoedens dat Bonairianen ver onder de armoedegrens leven.


In het gedetailleerd rapport staat wat de burgers minimaal per maand nodig hebben aan inkomsten om nét niet arm te leven.


Het Nibud is een onafhankelijke stichting die informeert en adviseert over financiën van huishoudens. In opdracht van de lokale overheid heeft het instituut sinds vorig jaar onderzoek gedaan naar de zogenoemde minimum voorbeeldbegrotingen.


Gezinssituaties
Het Nibud heeft minimum voorbeeldbegrotingen gemaakt voor een aantal gezinssituaties. Een alleenstaande vrouw moet een bestaansminimum van 1472 dollar per maand hebben om te overleven. Het minimumloon op Bonaire is 4,63 dollar per uur. Bij doorberekening is het minimum maandloon 802,48 dollar bij een dienstverband van 40 uur per week. Dus een alleenstaande werkneemster die het minimumloon krijgt (802, 48 per maand) moet in werkelijkheid 1472 dollar per maand krijgen om te overleven op Bonaire.


Als gekeken wordt naar de algemene ouderdomsverzekering (AOV) in relatie tot de resultaten, dan moet er geconstateerd worden dat AOV’ers 2.5 keer minder AOV krijgen. Volgens het Nibud moet een alleenstaande minimaal 1451 dollar per maand aan de AOV krijgen. Voor 2014 is de volledige AOV 577 dollar.


Minimum voorbeeldbegrotingen Bonaire:

tabel2


Onenigheid
De cijfers zijn vrijdag bekendgemaakt. Dit zorgde meteen voor onenigheid binnen de coalitie UPB/Fractie Santana. Volgens gedeputeerde Hans Els, belast met de portefeuille Samenleving & Zorg, is er met Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte en met het Bestuurscollege afgesproken dat het rapport eerst intern besproken moet worden. Volgens Els zit het UPB-kamp achter de bekendmaking.


Door Belkis Osepa