Foto: Ronald A. Muyden

KRALENDIJK – “Of we op Bonaire blij zijn, is geen realiteit. Maar wel een droom.” Dit verklaart een alleenstaande moeder van twee kleine kinderen op het eiland. Armoede is makkelijk te zien op Bonaire, maar door de schaamtecultuur en kleinschaligheid durft bijna niemand er over naar buiten te treden.

In het Tweede Kamer overleg van afgelopen woensdag resulteerde dat kabinet-Rutte III er voorlopig voor de bijzondere gemeenten van Nederland; Bonaire, Sint-Eustatius en Saba geen sociaal minimum vastgesteld wordt. Dit bedrag zou minimaal nodig zijn om te kunnen leven op de eilanden.

Staatsecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Tamara van Ark, baseert dit op een onderzoek waaruit ‘kwam dat het op dit moment niet mogelijk is’. In 2020 komt ‘de echte evaluatie’ om de norm voor het sociaal minimum te kunnen vaststellen, volgens Van Ark.

Dinsdag worden over de ingediende moties gestemd uit dit overleg. Terwijl op Bonaire hebben afgelopen dinsdagavond acht van de negen eilandsraadleden van de lokale overheid een motie voor een sociaal minimum op Bonaire door Den Haag aangenomen.

“Het is nodig dat de salarissen omhoog gaan om ervan rond te kunnen komen. Dus niet alleen een minimumloon, maar om daadwerkelijk ervan te kunnen leven”, zegt de moeder met een kind in de armen en de andere dat naast haar staat. De werkzoekende is van mening dat niet alleen de lage lonen op het eiland een probleem is, maar ook de prijzen voor de kinderopvang. “Momenteel krijg ik 400 dollar onderstand (uitkering) in de maand.”

‘Het reikt niet!’
Ze geeft aan dat ze graag wil werken. Ook als deze arbeid onder haar niveau zou zijn. Als ze zou gaan werken, heeft ze geen sociaal vangnet voor de oppas van haar kinderen. “Ik heb schoonmaakwerk aangeboden gekregen. Ik zou hiermee in de maand 850 dollar kunnen verdienen.”

De academicus vertelt dat de kinderdagopvang voor één kind 375 dollar kost in de maand. “Ik heb er twee, dit kan ik niet betalen.” Het Nederlandse kabinet trekt vanaf volgend jaar 3 miljoen uit voor kinderopvang in Caribisch Nederland.

De veertiger zegt dat haar huurwoning 550 dollar in de maand is. “Dit is exclusief water en elektriciteit.” Ze vervolgt dat ze nog melk, luiers, voedsel moet kopen. “Het reikt niet!”

Minimum maandloon
Een alleenstaande vrouw met twee kinderen zou volgens een in begin 2014 verschenen onderzoeksrapport van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in opdracht van de lokale overheid, een bestaansminimum van 2269 Amerikaanse dollars per maand moeten hebben om te overleven. Momenteel is het minimum maandloon 826 dollar bij een dienstverband van 40 uur per week.