Foto: Pixabay

DEN HAAG – Welk bedrag heeft iemand op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius minimaal nodig om te kunnen leven? Oppositiepartij SP en GroenLinks willen de Nederlandse regering dwingen om alsnog het sociaal minimum vast te stellen. 

De Nederlandse regering weigert een bedrag te noemen, terwijl de Eerste en Tweede Kamer de regering die opdracht wel heeft gegeven. Ondanks alle rapporten, zegt staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) dat ze geen minimumbedrag kan vaststellen omdat de leefsituaties te verschillend zijn.

Ronald van Raak (SP): ‘Ik ga woensdag opnieuw een motie indienen’

Oppositiepartijen SP, GroenLinks en PvdA zijn niet tevreden. “We doen dat voor alle gemeenten in het Europese deel van Nederland. Dus waarom zou het niet mogelijk zijn om dat op Bonaire, Saba en Statia te doen?”, aldus Van Raak (SP).

Op initiatief van Van Raak (SP) debatteert de Tweede Kamer woensdag verder over het vaststellen van het sociaal minimum. Samen met GroenLinks wil Van Raak nagenoeg dezelfde motie indienen die twee jaar geleden werd aangenomen.

Krijgt de motie straks wel steun?
De inzet van Van Raak is om de Nederlandse regering een signaal te geven dat het bedrag waar de Kamer eerder naar heeft gevraagd zo snel mogelijk moet worden vastgesteld. De vraag is of partijen die inmiddels op de regeringsstoel zitten, opnieuw hun steun zullen geven.

In oktober 2016 steunden bijna alle partijen, behalve de VVD en PVV, de motie om het sociaal minimum vast te stellen. “Ik zou het heel raar vinden als CDA, D66 en ChristenUnie, die twee jaar geleden hiervoor tekenden, nu er níet voor tekenen”, reageert Van Raak. “Want de plannen die er zijn, zijn nog heel vaag en het sociaal minimum is gewoon niet vastgesteld.”

Het CDA laat in een reactie weten de SP/GL-motie niet te zullen steunen, omdat zij begrip hebben voor de uitleg van staatssecretaris Van Ark aan de Tweede Kamer. Die wil de komende twee jaar de levenskosten eerst zien te verlagen.

Zowel ChristenUnie als D66 zijn nog aan het nadenken wat te doen. “D66 is nog steeds voor een wettelijk sociaal minimum en wil woensdag eerst meer duidelijkheid over krijgen van de staatssecretaris.”

Achter de schermen wordt binnen de coalitie nog gewerkt aan een nieuwe motie. Een optie is om die van de SP aan te passen.

‘Programma nodig zoals in Nederland voor achterstandswijken’
Het CDA wil de regering tijd geven om onder meer de sociale huurwoningen te regelen en de levenskosten te verlagen in de bijzondere gemeenten.

Joba van den Berg (CDA): wachten met vaststellen sociaal minimum

Joba van den Berg (CDA) is van plan om woensdag zelf met een motie te komen. De Nederlandse regering moet wat het CDA betreft per eiland plannen gaan maken, zodat ze in de toekomst zelfvoorzienend en goedkoper worden.

CDA komt met eigen motie: ‘meerjarenplan nodig’

Daarbij denkt Van den Berg bijvoorbeeld om landbouw op te zetten, het openbaar vervoer te verbeteren en het opleiden van ambtenaren. “Volgens ons moet er een programma komen zoals we dat in Nederland voor achterstandswijken hebben, dus een vijf- tot tienjarenplan.”

Het Tweede Kamerdebat is woensdag om 14.40 uur (Nederlandse tijd) en duurt ongeveer een kwartier. Volg het debat via deze link.