Foto: Tweede Kamer

DEN HAAG – De Tweede Kamer debatteert donderdag over het ‘sociaal minimum’ voor Bonaire, Saba en Sint-Eustatius. De oppositie is boos op de regering en wil dat het parlement in actie komt.

Het onderzoeksrapport ligt er, maar de Nederlandse regering heeft nog niet vastgesteld wat het bedrag is dat iemand minimaal nodig heeft om te kunnen leven op de eilanden. De oppositie wil dat het parlement de regering nu gaat dwingen om het sociaal minimum zo snel mogelijk vast te stellen. 

Een alleenstaande die alleen van een uitkering leeft, krijgt volgens de nieuwe kabinetsplannen volgend jaar zo’n 55 procent van het minimumloon. In Nederland is dat 70 procent. Volgens GroenLinks-Kamerlid Nevin Özütok is het ‘onaanvaardbaar dat inwoners van Caribisch Nederland niet gelijkwaardig worden behandeld als die van Alkmaar en Texel’.

“Het is onacceptabel dat na acht jaar wachten de regering nu zegt: de uitkomst van het onderzoek om het sociaal minimum vast te stellen is een stip op de horizon”, reageert Özütok.

SP-Kamerlid Ronald van Raak: ‘Er worden allerlei maatregelen genomen, maar er wordt geen sociaal minimum vastgesteld’


Coalitie: meer lastenverlichting
De oppositiepartijen hameren op een forse verhoging van de uitkeringen. Coalitiepartijen VVD en CDA zien meer heil in het verlagen van kosten op de eilanden. Huisvesting, gas, water en licht moeten goedkoper, vindt VVD-Kamerlid André Bosman. Hij wil dat het kabinet meer gaat investeren op de eilanden, zodat ‘daarmee het besteedbaar inkomen omhoog gaat’.

VVD-Kamerlid Bosman: ‘Kosten op de eilanden moeten omlaag’


De uitkeringen zullen in januari 2019 en 2020 worden verhoogd. “Dat zal dan met wetgeving te maken hebben, maar ik zou wel willen weten waarom het niet eerder mogelijk is”, aldus CDA-Kamerlid Joba van den Berg. “Ik ben met name benieuwd naar hoe de staatssecretaris dit over een periode van drie tot vijf jaar ziet.”

Het CDA, de partij van staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties), wil dat de Nederlandse regering haast maakt met een ‘veel bredere aanpak’ voor armoedebestrijding. De partij zet in op landbouw, zodat de eilanden ‘meer zelfvoorzienend’ worden.

Ombudsman: ‘Het vaststellen kan me eigenlijk niet zoveel schelen’
De Nationale Ombudsman vindt dat het te lang heeft geduurd met het aanpakken van de armoedeproblematiek in de Caribische gemeenten. Ombudsman Reinier van Zutphen roept de Nederlandse regering op om daar ‘acuut iets aan te doen’ na verschillende rapporten in de afgelopen jaren.

Ombudsman: ‘Die mensen moeten nu geholpen worden’


Eerste Kamer wacht debat ‘halsreikend’ af
Uiteindelijk zal deze Kamer moeten bepalen of de wetgeving die in de maak is doorgaat of niet. Leden van de Eerste Kamer zeggen ‘not amused’ en ‘teleurgesteld’ te zijn dat het kabinet het sociaal minimum niet heeft vastgesteld.

De SP- en GroenLinks-fractie zeggen de bewindvoerders naar de Eerste Kamer op te zullen roepen als er een ongelijke behandeling dreigt te ontstaan in Caribisch Nederland. “Dit is cruciaal voor de komende jaren”, aldus Eerste Kamerlid Meta Meijer (SP).

“Natuurlijk gaan dingen in Caribisch Nederland niet op dezelfde manier als in Nederland, maar we mogen geen eerste en tweederangsburgers hebben”, aldus senator Ruard Ganzevoort (GroenLinks).