Foto: Ministerie van Financiën

DEN HAAG – Mensen op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius gaan er in 2019 netto een klein beetje op vooruit. Het kabinet gaat de werkgeverslasten verlagen en het minimumloon en uitkeringen met vijf procent laten stijgen.

Dat is een van de maatregelen die bekend zijn gemaakt op prinsjesdag, de dag waarop in Nederland het nieuwe parlementair jaar begint en de regering haar plannen bekend maakt.

Werkgeverslasten omlaag
De zogeheten werkgeverslasten worden volgend jaar verlaagd van 18,4 naar 13,4 procent. Daardoor wordt werk goedkoper. Met deze maatregel verwacht het kabinet dat het minimumloon gaat stijgen en dat inwoners dit in hun portemonnee gaan merken. Naast de stijging van vijf procent, wordt het bedrag straks iets verhoogd met de jaarlijkse inflatie.

Ook de uitkeringen gaan vijf procent extra omhoog dan eerder dit jaar is aangekondigd. Het gaat om bijvoorbeeld de onderstand, AWW en het basispensioen AOV die met de minimumloon mee gaan stijgen.

Veel kritiek op kabinet
Op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius hebben veel inwoners moeite om rond te komen. Veel kritiek komt uit Bonaire, waar bijna de helft van de inwoners op of onder het minimale inkomen zit die nodig is om te kunnen leven.

Koning Willem-Alexander over de kabinetsmaatregelen
voor Bonaire, Saba en Sint-Eustatius

De verlaging van werkgeverslasten is één van de ‘concrete maatregelen van de regering om de armoede terug te dringen’, aldus koning Willem-Alexander in zijn troonrede namens het kabinet-Rutte III.

Ook komt er, zoals het kabinet eerder dit jaar beloofde, jaarlijks geld vrij om de kwaliteit van kinderopvang op de eilanden te verbeteren. Het zou gaan om zo’n 3 miljoen euro. D66-Kamerlid Antje Diertens is blij met de ‘flinke ophoging’ voor de eilanden:

Oppositie: maatregelen zijn lang niet genoeg
Volgens oppositiepartijen GroenLinks en SP zijn de maatregelen niet genoeg om de grote armoede op korte termijn terug te dringen. De uitkeringen liggen veel lager in de Caribische gemeenten, terwijl de levenskosten veel duurder zijn dan in Europees Nederland.

De coalitiepartijen zijn wel blij met de maatregelen. Ook het CDA, maar de partij eist wel dat de regering snel met een actieplan komt voor de komende jaren.

30 miljoen euro voor armoede, infrastructuur en economie
Een ander opvallend paradepaardje van het kabinet op prinsjesdag, is dat zij 30 miljoen euro hebben voor armoedebestrijding, het verbeteren van de wegen en om de economie in de drie Caribische gemeenten te stimuleren. Nieuws dat al in februari 2018 bekend werd gemaakt.

Dat bedrag zal niet meteen op de eilanden terechtkomen, waarschuwde staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties). De drie eilanden zouden het extra geld pas krijgen, als het lokale bestuur meewerkt. “Deze investeringen worden gedaan op het moment dat er sprake is van goed bestuur en een gezond financieel beheer”, zei Knops eerder in juli.

Een woordvoerder van Knops laat in een reactie weten dat die voorwaarde nu alléén voor Bonaire geldt.