Foto: Ronald A. Muyden

KRALENDIJK – Tijdens een bliksembezoek aan Bonaire benadrukt de Nederlandse premier Mark Rutte dat iemand in armoede het beste is geholpen met een baan en niet een hogere uitkering. En daarom armoedebestrijding op de BES niet alleen een Nederlandse, maar gezamenlijk verantwoordelijkheid is.

Tekst gaat verder onder de video
Door Ronald A. Muyden

Rutte zegt dit op de vraag waarom het de Nederlandse regering na bijna tien jaar niet lukt om ongelijkheid, en met name armoede aan te pakken op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Nederland doet er bovendien lang over om een sociaal minimum vast te stellen voor de eilanden. Terwijl uit onderzoeken blijkt dat de ongelijkheid steeds groter wordt.

“Uiteindelijk de grootste verbetering die iemand in armoede kan hebben, is een baan. En het krijgen van een baan is niet iets wat wij uit Den Haag kunnen regelen. Dat regelt het Bestuurscollege hier met de economie”, antwoordt Rutte.

Vorig jaar in november spraken het Rijk en de lokale overheid van Bonaire af om ook aan arbeidsbemiddeling te gaan doen. Gezamenlijk willen ze een jobcentrum beginnen waar diensten voor werkzoekenden en werkgevers bij een loket samenkomen. Volgens het Bestuursakkoord is er uiterlijk deze maand een concreet plan en de gezamenlijke goedkeuring hiervan.

Werkloosheid
Op Bonaire was 6,7 procent van de beroepsbevolking in 2016 werkloos. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek komt dit neer op 770 werklozen.