Rutte met jongerenKRALENDIJK – Alberseeto Cecilia (16) is heel duidelijk in zijn verhaal aan premier Mark Rutte. “Als jongeren meer sport kunnen beoefenen en meer activiteiten hebben, vervelen ze zich minder en zal de criminaliteit ook dalen.”

In zijn toespraak aan Rutte benadrukte Cecilia de behoeften die jongeren hebben om hun vrije tijd in te vullen.

Luister naar de reportage van Belkis Osepa

Rutte arriveerde woensdagochtend op Bonaire voor zijn kennismakingsbezoek van één dag. De premier en de handelsdelegatie die hij aanvoert oriënteren zich op de investeringsmogelijkheden op het eiland. Terwijl de handelsdelegatie gesprekken voert met de Bonairiaanse commercie en andere organisaties relevant voor de ontwikkeling van het eiland, bezocht Rutte het jeugdontwikkelingscentrum ‘Jong Bonaire’.

Alberseeto zit in Havo 5. Hij is een van de driehonderd jongeren die lid is van Jong Bonaire. Het centrum helpt de jeugd op weg om goede volwassenen te worden, vertelt directeur Ilona Burgers. Ze liet de jongeren Rutte zelf vertellen wat ze doen in het centrum en wat ze verder willen met hun leven. Tijdens zijn interactie met de jongeren stelde Rutte vragen over de mogelijkheden die ze krijgen op het eiland om zich verder te ontwikkelen. >Alberseeto legde uit dat veel jongeren zich vervelen. “Vroeger hadden we een bowlingbaan, een gamingroom en een bioscoop. Die zijn er niet meer. Er is wel veel aandacht voor de traditionele sporten zoals voetbal en honkbal, maar er moet ook aandacht besteed worden aan andere sporten zoals basketbal, volleybal en tafeltennis.”

Ondernemerschap
Het gesprek met Rutte ging uiteindelijk over ondernemerschap. “Zou je zelf zo’n bowlingbaan en bioscoop willen beginnen?”, vraagt Rutte aan Alberseeto. “Je kan de bowlingbaan afdekken en dan is het meteen een bioscoop.” Alberseeto reageerde toch nog voorzichtig over een onderneming. “Nu niet, misschien later wel.”

Ilona Burgers heeft Rutte uitgelegd dat om Jong Bonaire goed draaiende te houden meer subsidie nodig is om te kunnen investeren in personeel. Niet direct subsidie van de overheid, maar van Nederlandse fondsen. Jong Bonaire heeft ervaren dat hun subsidieaanvragen afgewezen worden.Burgers had een boodschap voor Rutte: “Neem de jongeren serieus en luister naar ze. Er moeten meer activiteiten op het eiland komen, zodat zij meer perspectieven hebben.”

Door Belkis Osepa