Een buitenstaander zal weinig merken van armoede op Bonaire. Foto: Elisa Koek

Een buitenstaander zal weinig merken van armoede op Bonaire. Foto: Elisa Koek

KRALENDIJK – 131.000 kinderen in het Koninkrijk groeien op in een gezin met een laag inkomen. Ze krijgen niet genoeg eten en hebben bovendien dubbel zo veel kans opnieuw in armoede terecht te komen. Dat zeggen organisaties Save The Children en Defense for Children. De organisaties wijzen naar Caribisch Nederland waar volgens hen overduidelijk meer armoede heerst.

Het Ministerie van Sociale Zaken en Welzijn stelt 100 miljoen euro beschikbaar voor kinderen die in armoede opgroeien, waarvan 1 miljoen naar de BES-eilanden gaat. Dit is volgens Lucreticia Leming, lerares op het middelbaar onderwijs op Bonaire, zeer welkom. “Er zijn kinderen die geen eten hebben hier. Ouders hebben twee, drie baantjes om een beetje rond te komen, maar soms is dat niet eens genoeg.”

Een reportage door Elisa Koek

Toch merkt een dagjesbezoeker weinig van armoede op Bonaire. Sterker nog, ook de rest van de bevolking ziet het amper. “Mensen willen het niet laten zien”, vertelt Leming. “Juist mensen die weinig hebben, zullen nooit vragen om iets. De armoede verschuilt zich hier.”

Scholen als startpunt
Volgens Leming kunnen de scholen een belangrijke rol spelen in bestrijding van armoede. “Verdeel het geld bijvoorbeeld over de scholen zodat het naar maaltijden kan. Gooi het niet op een hoop, want dan verdwijnt het.” Ze is niet de enige die er zo over denkt. Tijdens de opbouw van de Regatta bespreekt een aantal mensen de armoede op het eiland. “Zelfs voor ons als bewoners is het moeilijk dit in kaart te brengen, laat staan als je in Nederland woont. De scholen hebben wel inzicht en zouden dit proces moeten leiden.”

Door Elisa Koek