Foto: Koninklijke Marine

PHILIPSBURG – “Wie door de straten van het eiland loopt ziet dat die nog grotendeels door omgewaaide bomen en andere verwoeste spullen zijn gestremd. Ik kon met eigen ogen zien hoe enkele jongeren de gelegenheid namen om verwoeste winkels te plunderen. De politie is nog volstrekt niet in staat hiertegen op te treden”, vertelt onze correspondent Kees Broere, die op het eiland de orkaan heeft meegemaakt.

Donderdag aan het einde van de middag komen op Sint-Maarten mogelijk twee Nederlandse marineschepen aan. Aan boord zijn onder meer kranen en ander materieel dat zal worden ingezet voor het weghalen van de grootste verwoeste stukken. Alleen al het schoonvegen van de wegen zal dagen in beslag nemen.

Twee vliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht vertrekken donderdagavond (Nederlandse tijd) vanuit Eindhoven richting Sint-Maarten, dat meldt Defensie.

Irma was een orkaan van categorie 5, de hoogste categorie. Zij heeft het Caribische eiland in de nacht van dinsdag op woensdag vol geraakt. De storm zwol rond drie uur in de nacht naar een eerste hoogtepunt. Enkele uren later, na het stille ‘oog’ van de orkaan, kwam de tweede, ietsjes rustigere ronde.

Momenteel zit het hele eiland, waarvan het Franse deel de hardste klappen opgelopen lijkt te hebben, nog steeds zonder stroom. Het herstel hiervan kan geruime tijd duren. Ook zijn alle telefoonverbindingen weggevallen. De kans bestaat dat Sint Maarten nog getroffen wordt door Jose, een minder krachtige orkaan of tropische storm. Er vielen acht doden aan de Franse Kant van het eiland.

Geen communicatiemiddelen
Door het uitvallen van de stroom, en dus ook radio en tv, is het moeilijk om de bevolking van Sint-Maarten te informeren over de reddingswerkzaamheden waarmee de komende dagen een begin zal worden gemaakt. Alleen de Nederlandse militairen die op het eiland zijn aangekomen, beschikken over werkende communicatiemiddelen. De luchthaven is voor onbepaalde tijd gesloten.

Er lijken maar weinig huizen en andere panden te zijn die geheel aan de orkaan zijn ontsnapt. Van heel veel woningen zijn de daken verdwenen. Andere huizen zijn deels ingestort en dreigen de komende dagen nog verder in ongerede te raken. In de jachthaven zijn talloze boten tegen elkaar aangesmeten.

De enorme materiële schade die Sint-Maarten heeft opgelopen, zal ook grote gevolgen hebben voor het toerisme, de belangrijkste inkomstenbron van het eiland. De kans dat de wederopbouw van de infrastuctuur is voltooid voor het nieuwe toeristische hoogseizoen, eind dit jaar, is nihil.