Foto: Defensie

ORANJESTAD – “Er is al schade, maar als storm José morgen ook langs raast, is het een ramp.” Walter Hellebrand van de Monuments Foundation op het eiland Sint-Eustatius heeft net een kijkje buiten genomen. De schade aan de kust na orkaan Irma is groot, veel huizen zijn verwoest en elektriciteitspalen omgewaaid.

Na orkaan Irma volgt al een tweede storm. Het gaat om de tropische storm Jose, die naar verwachting ook een orkaan zal worden.

Geen communicatie
De verbinding is op de meeste eilanden uit de lucht: alleen via internet is Hellebrand nog te bereiken. Zijn broer, die op Sint-Maarten woont, kan hij niet bereiken. “Het laatste wat ik hoorde is dat het heftig was: alles was verwoest.” Hellebrand wordt emotioneel als hij eraan denkt. “Tijdens orkaan Luis in 1995 is hij alles kwijtgeraakt. Hij heeft alles weer opnieuw moet opbouwen en nu gebeurt dit.”

Beeld: Walter Hellebrand

Op Sint-Eustatius waren voor orkaan Irma veertien extra mariniers en militairen van de landmacht aangekomen. Extra man, materiaal en andere hulpmiddelen zijn onderweg. Hoe groot de schade is op het eiland en of er slachtoffers zijn, is nog niet duidelijk.

‘Alles is kapot’
De elektriciteit is bijna op het hele eiland uitgevallen. Hellebrand maakt zich nu vooral zorgen over José: “Alles is verzwakt en kapot. Als er nu nog een orkaan bovenop komt, is de schade niet te overzien.”

Beeld: Walter Hellebrand