Foto: Kees Broere

DEN HAAG –  De veiligheid op Sint-Maarten, is ondanks schoten die bij plunderingen zijn gelost, onder controle. Dat liet generaal-majoor Richard Oppelaar vrijdag weten tijdens een persconferentie.

De schade op Sint-Maarten is enorm. Oppelaar schat dat 70 procent van de infrastructuur van Sint-Maarten is vernietigd. Op sommige locaties is het ‘grimmig’, maar er hebben geen noemenswaardige incidenten plaatsgevonden.  Nederlandse militairen voeren patrouilles uit. Er zijn controleposten ingericht op bepaalde plekken op het eiland.


Beeld: Kees Broere

Overleven
Het is overleven op Sint-Maarten voor een grote groep mensen. Velen zijn op zoek naar eten en water waar het kan, want de supermarkten zijn leeg. Maar ook dozen met gloednieuwe electronica worden uit winkels meegenomen.

Over ‘plunderingen’ zei Oppelaar tijdens de persconferentie dat ‘de sfeer gespannen is’. “De supermarkten zijn leeg, dus mensen zijn op zoek”, legt Oppelaar uit. “De militairen proberen daarom zichtbaar aanwezig te zijn.”

 

Extra militaire hulp
In totaal zijn er al ruim tweehonderd militairen op Sint-Maarten en dat worden er op korte termijn 350. Op Curaçao staan 120 militairen klaar staan om over te komen. Sint-Maarten bepaalt als autonoom land waar er behoefte aan is, ook wat betreft militaire bijstand. Nederland heeft daarin een ondersteunende rol.

De militairen treffen nu ook voorbereidingen voor de komst van de tropische storm Jose. Die wordt in de nacht van zaterdag op zondag op Sint-Maarten verwacht, iets later dan gedacht.